NPO Radio 5

Liedjes over drugs?

  1. Nieuwschevron right
  2. Liedjes over drugs?

Op 30 november 1972 werd de single 'Hi Hi Hi' door de Britse publieke omroep BBC geweerd. Waarom? Het zou een drugservaring insinueren... Zo zijn er nog vele, vele voorbeelden.

Hi Hi Hi

De single van Wings is een dubbele A-Kant met 'C Moon', die mocht wel gedraaid worden... Het plaatje is desalniettemin een hit in het Verenigd Koninkrijk en Nederland: Top 10 in 1972:

Itchycoo Park

De hit van Small Faces gaat volgens de band zelf over de extase van een vrije schoolmiddag in het park. Tja, dan had je niet moeten zingen over "We'll Get High'... Gelukkig geloofde de BBC het verhaal uiteindelijk:

Puff The Magic Dragon

Deze single van Peter, Paul And Mary neigt ook wel naar het absurdistische... zou er LSD in het spel zijn geweest? Nee hoor, hoogstens wat weed: 'Puffen' doe je namelijk wanneer... je begrijpt het al. Waarschijnlijk is de tekst geïnspireerd door een gedicht van Ogden Nash: 'The Tale Of Custard The Dragon.' Het mocht niet baten: in verschillende landen was er ophef:

Got To Get You Into My Life

Deze hit van The Beatles ging volgens Paul McCartney zelf gewoon over joints, maar destijds had niemand het door. Natuurlijk waren 'Day Tripper' en 'Lucy In The Sky With Diamonds' ook onder invloed opgenomen. Maar, zoals Sir Paul zei: "Zo'n beetje iedereen was drugs aan het gebruiken. Maar, schrijven was te belangrijk voor ons om de hele tijd high te zijn."


Weet u nog een goede? Zet hem hieronder, dan maken we een speellijst op Spotify!