NPO Radio 5

Roger Whittaker in 5 feitjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roger Whittaker in 5 feitjes

Populair in de Evergreen Top 1000 met in 2020 3 noteringen: Op 22 maart viert Roger Whittaker zijn 85e verjaardag! Zijn leven is in 5 feitjes moeilijk samen te vatten, maar we doen een poging:

1. Hij is Afrikaans met Britse voorouders

Roger Whittaker werd op 22 maart 1936 geboren in Nairobi, Kenia. Zijn vader, geïmmigreerd vanuit Engeland was daar eigenaar van een kleine onderneming.

2. Hij was even een soldaat

In Kenia gold de dienstplicht, dus na zijn middelbare schoolopleiding ging Roger het leger in, op 18-jarige leeftijd. Naar eigen zeggen hebben die jaren een man van hem gemaakt.

3. Voordat hij full time artiest werd, wilde hij leraar worden

Enkele jaren na de afloop van zijn dienstplicht verhuisde Whittaker in 1959 voor een studie naar het Verenigd Koninkrijk, met als doel zijn moeder op te volgen (zij was onderwijzer). De invloed van zijn grootvader, die ook muzikaal was, zou echter toch de overhand krijgen.

4. Elvis Presley coverde een van zijn grootste evergreens

Whittakers loopbaan als artiest werd officieel toen hij in 1962 een contract tekende bij Fontana. Zijn eerste Nederlandse hit was ‘The Mexican Whistler’: een Top 5 hit in 1967.

Daarop volgden de musicalplaat ‘If I Were A Rich Man’, ‘I Don’t Believe In If Anymore’, ‘New World In The Morning’ en ‘The Last Farewell'.

Elvis Presley was groot fan van 'The Last Farewell' en coverde het:

Al droogden de Top 40 hits op, Whittaker bouwde na 1975 zowel binnen het country genre als met zijn Duitstalige oeuvre een geheel eigen 'fanbase'.

5. Hij is al meer dan 50 jaar getrouwd

Zijn echtgenote (en later manager) Natalie ontmoette Roger in 1964. Samen hebben ze zes kinderen gekregen. In 1997 zingt zijn dochter Jessica zelfs met hem in het lied ‘A Perfect Day’: