NPO Radio 5

De lancering van Apple Records

  1. Nieuwschevron right
  2. De lancering van Apple Records

Niet het computermerk, maar het eigen platenlabel van The Beatles werd rond 11 augustus '68 met veel bombarie gelanceerd.

Ludieke actie

Het label is dan al een tijdje een feit, maar 11-18 augustus 1968 wordt uitgeroepen tot 'National Apple Week', met speciale promotiepakketjes voor onder meer het Britse koningshuis! In het pakketje zitten de eerste 4 Apple singles 'Hey Jude', 'Those Were The Days', Jackie Lomax's 'Sour Milk Sea' en 'Thingumybob' van Black Dyke Mills Band:

Mary Hopkin

Een van de eerste artiesten die tekent bij Apple Records is Mary Hopkin. Ze wint talentenshow Opportunity Knocks, waarna supermodel Twiggy de zangeres tips bij Paul McCartney:

Grapefruit

De Britse rockband Grapefruit is ook onderdeel van de Apple familie. De bandnaam komt zelfs van een boektitel van Lennon's vriendin Yoko Ono! 'Deep Water' (1969) is een top 5 hit in Nederland:

Billy Preston

De uiterst getalenteerde sessiemuzikant Billy Preston krijgt bij Apple de solo-kans die hij verdient. Een vroege single is in '69 'That's The Way God Planned It', hij zou ook met de Beatles, Syreeta en George Harrison hits opnemen:

James Taylor

De Amerikaanse singer-songwriter zou uiteindelijk de eerste niet-Britse artiest bij het Apple label eorden. Zijn 'Something In The Way She Moves' (een zin die terugkomt in een ander bekend liedje) getuigt van een wederzijds respect:


Ook Badfinger, Yoko Ono, Wings, George Harrison, Ronnie Spector en Ravi Shankar tekenden bij Apple. Welke is uw favoriet?