NPO Radio 5

Stevie Wonder jarig!

  1. Nieuwschevron right
  2. Stevie Wonder jarig!

Van harte gefeliciteerd! Stevie Wonder is 66 jaar geworden. Reden genoeg om stil te staan bij zijn bijzondere muzikale carri

Eerste single

Op 11-jarige leeftijd sloot Wonder, geholpen door zijn moeder, met Motown zijn eerste platencontract. Een bijzondere prestatie! In augustus 1962 brengt hij zijn eerste single 'I Call It Pretty Music, but the Old People Call It the Blues' uit.


'Little Wonder'

Baard in de keel? In de onderstaande video heeft Stevie Wonder nog een hoge stem. Op slechts 13-jarige leeftijd blaast hij iedereen omver met zijn talent. Wist je dat 'Fingertips' zijn eerste nummer één-hit was in de Verenigde Staten?


Jongeman

Slechts drie jaar later kunnen we hem geen 'Little Stevie Wonder' meer noemen. Hij scoort in 1966 een grote hit met 'Uptight (Everything's Alright)':


Hit na hit

In de jaren zeventig krijgt Stevie meer artistieke vrijheid dankzij een nieuw platencontract. Dit pakt goed uit! Wonder toert in 1972 met de Stones, en o.a. het album Talking Book brengt de hits 'Superstition' en 'You Are The Sunshine Of My Life' voort:


Apartheid

Stevie Wonder houdt zich niet alleen bezig met muziek. In de jaren 80 nam Stevie Wonder deel aan een demonstratie tegen apartheid. Hij wordt gearresteerd. "They said I was disturbing the peace. I was singing", aldus Wonder.Samenzang

In 2005 brengt hij het album A Time to Love uit waarop hij onder meer met Prince en Paul McCartney speelt.


Met pensioen?

Stevie Wonder zit nog lang niet achter de geraniums. Op 66-jarige leeftijd staat hij nog steeds fit op het podium. Zo is hij in 2016 te bewonderen op het BottleRock Festival en Jazz Aspen Snowmass. Stevie Wonder van harte gefeliciteerd!