NPO Radio 5

Johnny Cash wist als eerste dat Stalin dood was

  1. Nieuwschevron right
  2. Johnny Cash wist als eerste dat Stalin dood was

Johnny Cash zou op 5 maart 1953 de eerste geweest zijn die wist van Stalins dood.

Het verhaal

Tijdens de Koreaanse Oorlog dient Johnny Cash in het Amerikaanse leger. Hij leert daar naar eigen zeggen wat elke soldaat leert, plus één ding: codes kraken. Als Stalin overlijdt, geeft Johnny dit bericht als morse-specialist door en is zo eerder op de hoogte van het historische feit dan president Eisenhower.

Quote

Als je ooit wil weten wat de ene Rus naar de andere seint in Morse, dan moet je het mij vragen.

Johnny Cash

“Onzin”

Een later boek over Cash is kritisch over Cashs ‘claim’. Collega’s uit die tijd trekken volgens de schrijver hun wenkbrauwen op als ze het verhaal horen. “Onzin”, zegt één van hen. “Johnny begreep geen Russisch. […]. De mythe over zijn ongelooflijke morse-kwaliteiten hebben direct te maken met zijn beroemdheid.”

Waar komt het vandaan?

De bron van het verhaal is waarschijnlijk de autobiografie 'Cash: The Autobiography'.

Johnny Cash zegt daarin over zijn diensttijd: “Als je ooit wil weten wat de ene Rus naar de andere seint in Morse, dan moet je het mij vragen.” En: “Ik had zo’n talent voor dat werk […] dat ik het mannetje was.”

Welbeschouwd ‘claimt’ Johnny Cash nergens dat ‘ie echt de eerste was die wist dat Stalin overleden was. Hij pocht weliswaar over zijn codekraaktalent, maar letterlijk zegt hij over dit moment: “Ik kopieerde het eerste nieuws van Stalins dood.”

Is het waar?

Een plausibele versie van het verhaal is daarom dit: Johnnys werk was om te luisteren of ergens Morse Code werd gebruikt en deze te kopiëren, zodat experts in Russisch en in Morse Code deze vervolgens konden ontcijferen.

Met andere woorden: hij was erbij, gaf het nieuws misschien ook wel door, maar had hoogstwaarschijnlijk op het moment zelf geen idee wát hij doorgaf.

En wat zijn enorme talent betreft: laten we het erop houden dat hij heel goed liedjes kon maken.

foto: ANP