NPO Radio 5

Capitol Records is jarig

  1. Nieuwschevron right
  2. Capitol Records is jarig

Op 4 juni -73 jaar geleden- werd de platenmaatschappij Capitol Records opgericht. Het groeide dankzij wat hits uit tot een label dat zorgde voor meerdere successen.

Eerste label aan de Westkust

Componist/zanger Johnny Mercer besloot een platenmaatschappij op te zetten, dit met behulp van filmregisseur Buddy DeSylva en zakenman Glen Wallichs. Wallichs was destijds ook de eigenaar van de grootste platenzaak in Los Angeles, Music City. Capitol was het eerste label aan de westkust van de Verenigde Staten, de rest zat voornamelijk in New York.

Twee vroege releases van de maatschappij werden direct grote hits, 'Strip Polka' van Johnny Mercer zelf en 'Cow-Cow Boogie' van Ella Mae Morse. Daarmee vestigde de platenmaatschappij zich definitief als een van de grote labels in Amerika:

In de jaren vijftig volgden platen van onder andere Nat 'King' Cole, Dean Martin en Frank Sinatra. Ze waren toen de eerste maatschappij die 33- en 45-toerenplaten op de markt brachten.

EMI

In 1955 werd Capitol Records overgenomen door het Engelse EMI, waarmee ze een nog grotere speler werden in de muziekwereld. Capitol was thuishaven van bekende artiesten zoals bijvoorbeeld The Beatles, Beach Boys en Bonnie Raitt. Het Capitol Records pand is nog altijd een beroemd gezicht in Los Angeles:

Capitol-feitjes

'Cow-Cow Boogie' van Ella Mae Morse was pas de tweede release van Capitol Records en stond binnen drie weken bovenaan de Amerikaanse hitlijsten

Get On Board Little Chillun was een van de eerste rock ’n roll albums ooit en de zangeres wordt gezien als de eerste rock ’n roll zangeres.

Naast ‘normale’ albums, werden er in de jaren vijftig ook meerdere soundtracks uitgebracht door het label. Waaronder die van de musicals Oklahoma!, Carousel en The King And I.

Dat platenmaatschappijen een flinke vinger in de pap hebben blijkt uit het album van The Beatles. Capitol vond de albums niet geschikt voor de Amerikaanse markt en hebben daarom het geluid aangepast en meer echo toegevoegd. Het heeft gewerkt...


Heb jij nog een Capitol Records plaat in huis?