NPO Radio 5

Willie Nelson in 5 feitjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Willie Nelson in 5 feitjes

De Amerikaanse countryzanger viert op 29 2021 april zijn 88e verjaardag! Hij is beroemd om zijn countrymuziek, liefde voor wiet, Farm Aid, als lid van de Highwaymen en de evergreens 'Always On My Mind' en 'To All The Girls I've Loved Before'.


Wist je ook deze 5 dingen over de artiest?

Hij was verkoper voordat hij zanger was

Van Bijbels tot naaimachines: Willie Nelson ging voor zijn bestaan als fulltime artiest om geld te verdienen langs deuren om deze waren te verslijten. Ook werkte hij op de katoenvelden en als radio-DJ.

Hij nam demo's in een radiostudio op

In de jaren '50 solliciteerde Willie voor het eerst bij de radio. Dit was bij KBOP, een radiostation in Pleasanton, Texas. Met behulp van de apparatuur en wat oude banden ter plaatse nam hij wat van zijn allereerste demo's als soloartiest op. Er zouden andere baantjes bij de radio volgen.

Hij schreef 'Crazy' van Patsy Cline

De combinatie van de muziek en Patsy Clines stem maakte van 'Crazy' een gigantische hit in de Verenigde Staten. Het lied werd in 1961 door Willie Nelson geschreven, maar niet voor Patsy. Het lied werd zelfs door zanger Billy Walker afgewezen, waarna Cline pas de demo te horen kreeg. De rest is geschiedenis!

'On The Road Again' werd geschreven in een vliegtuig

Wat de titel natuurlijk bijzonder humoristisch maakt. Naar verluidt schreef hij de tekst op zo'n papieren zakje voor misselijkheid. Het lied was in Nederland nooit een hit, maar in de laatste jaren regelmatig te horen in een televisiereclame.

Hij is zeer gehecht aan zijn gitaar

Trigger is de naam, en is waarschijnlijk een van zijn meest dierbare bezittingen. De akoestische Martin gitaar heeft hij al sinds 1969, redde hij uit een brandend huis en heeft wat Nelson betreft het "mooiste geluid van ze allemaal".

In deze filmpjes zie je het verhaal van de zeer intens gebruikte Trigger en de daarop vervaagde handtekeningen: