NPO Radio 5

Paul McCartney aan top

  1. Nieuwschevron right
  2. Paul McCartney aan top

Paul McCartney kwam op 14 januari 1984 zijn in thuisland op nummer

Solo

14 januari 1984: 'Pipes of Peace' komt bovenaan de hitlijsten te staan en maakt hiermee het rijtje van nummer één hits door en voor Paul McCartney compleet. Hij is officieel de eerste die in vier verschillende formaties met zijn nummers de top bereikt. In de indrukwekkende videoclip zie je de wapenstilstand die de Duitsers en Britten sluiten tijdens kerst in het jaar 1914.

Duo

Samen met Stevie Wonder had Paul McCartney een nummer één hit met 'Ebony Ivory' die gaat over de zwarte en witte toetsen van de piano. Zoals u misschien wel verwacht, zit er ook een diepere laag in de tekst van het nummer. Het gaat ook over mensen met verschillende afkomsten die in harmonie met elkaar samen moeten leven.

Trio

Na het stoppen van de Beatles gaat Paul McCartnney solo nummers maken, maar al snel vormt hij samen met zijn vrouw Linda McCartney en oud-gitarist van The Moody Blues, Denny Laine de band Wings, ook wel bekend als Paul McCartney en Wings. Als 'trio' heeft de ex-beatle een nummer één hit met het nummer 'Mull Of Kintyre'.

Groep

The Beatles kunnen natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Met de Fab Four scoort Paul McCartney een enorm aantal hits. Waaronder de klassieker 'Hey Jude', die Paul schreef om de zoon van John Lennon gerust te stellen na de scheiding van zijn ouders.