NPO Radio 5

Ode aan de saxofoon

  1. Nieuwschevron right
  2. Ode aan de saxofoon

Precies 201 jaar geleden is de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax, geboren. Als zoon van een instrumentmaker is hij geboren met de goede genen van zijn vader. Daarom een ode aan de saxofoon met de mooiste saxofoonnummers op een rij.

'Lily Was Here'

Gitarist Dave Stewart vraagt Candy Dulfer of ze de saxofoon wil spelen op zijn instrumentale nummer 'Lily Was Here'. Het wordt een grote hit en is te horen als titelsong van de Nederlandse film De Kassière.

'Flamingo'

Het nummer 'Flamingo' van de Amerikaanse jazzsaxofonist Earl Bostic is alweer heel wat jaren oud, maar daarom zeker niet minder mooi. Hij neemt het nummer op in 1951 en het wordt één van zijn bekendste nummers.

'The Girl From Ipanema'

Het nummer 'The Girl From Ipanema' is het eerste liedje in deze lijst met tekst erin, maar gelukkig is de saxofoon prominent genoeg aanwezig. Ipanema is een buurt die aan de kust van Rio de Janeiro ligt en het meisje uit het nummer bestaat ook echt. Heloísa Eneida Menezes Pais Pinto ontdekt pas later dat zij het is die de inspiratiebron voor het nummer is geweest.

'Baker Street'

Het origineel van het nummer 'Baker Street' is gezongen door Gerry Rafferty. U hoeft de saxofoonsolo maar te horen en u weet om welk lied het gaat. Het nummer is Rafferty's grootste hit en wordt vele malen gecoverd.

'I Do I Do I Do'

Nog voordat Abba begint te zingen kun je al genieten van het geluid van de saxofoon. Na de grote hit 'Waterloo' moet Abba een nummer hebben dat net zo'n kraker is. De opvolger van 'Waterloo' wordt 'I Do I Do I Do'.