NPO Radio 5

De Belgische Helena vs de Nederlandse Annabel

  1. Nieuwschevron right
  2. De Belgische Helena vs de Nederlandse Annabel

Wat hebben de nummers 'Helena' en 'Annabel' met elkaar gemeen? Speciaal voor de Lage Landenlijst vergelijken we deze prachtige nummers met elkaar...

Raspoet en De Booij

Hugo Raspoet staat in België bekend als één van de grondzetters van de Belgische kleinkunst en zingt het nummer 'Helena'. Hans de Booij is een Nederlandse zanger en zingt 'Annabel'. Toch heeft De Booij enige affectie met kleinkunst en België want hij studeerde kleinkunst in Antwerpen. Daarnaast heeft De Booij getoerd samen met de Kleinkunstrockband door Nederland en België.

Het bed

Wat de zangers nog meer gemeen hebben is dat ze beiden een nummer over een vrouw hebben geschreven, maar wat hebben de vrouwen Helena en Annabel met elkaar gemeen? In zowel het nummer van Raspoet als De Booij wordt er iemand achtergelaten in een bed.

'Annabel'

In het Nederlandse nummer ontmoet de zanger op een zekere dag Annabel. Op het station mist Annabel de trein en gaat vervolgens met de zanger mee naar huis. De volgende ochtend na een gezellige nacht verlaat Annabel al vroeg het bed. De zanger blijft alleen achter.

Beluister hier 'Annabel' van Hans de Booij:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Helena'

Het nummer van Hugo Raspoet is een stuk gevoeliger. Op een zeker moment ziet de zanger zijn relatie met zijn vrouw Helena niet meer zitten. 's Nachts als zijn vrouw naast hem ligt te slapen, verlaat hij het bed om nooit meer terug te keren. Helena blijft alleen achter.

Beluister hier 'Helena' van Hugo Raspoet:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verlaten

Hoewel beide nummers over verlaten gaan, kunnen we niet zeggen dat Helena de Nederlandse Annabel is. Daarvoor is het nummer 'Helena' te gevoelig. Tenslotte komt het tussen Annabel en de zanger weer goed. De breuk met Helena is voor altijd.

De Lage Landenlijst

NPO Radio 5, de Taalunie en Radio 1 in België starten samen de zoektocht naar de 100 mooiste Nederlandstalige liedjes. Om te weten welke van deze nummers de beste zijn hebben we je stem nodig! Van Ramses tot Brel & Gorki tot The Scene, laat ons weten welke Nederlandstalige muziek u het mooist vindt.

STEM VOOR DE LAGE LANDENLIJST