NPO Radio 5

Martijje wint Streektaalprijs

  1. Nieuwschevron right
  2. Martijje wint Streektaalprijs

Is het zingen in het dialect zo'n clich

Dagblad van het Noorden

Het Dagblad van het Noorden organiseert ieder jaar de wedstrijd voor de Streektaalprijs. De Drenthse zangeres Martijje is al vaker genomineerd, maar heeft de prijs dan eindelijk gewonnen. "Ik vind het echt een grote eer", vertelt ze in Open Huis. In deze wedstrijd gaat het om liedjes die in het Nedersaksisch zijn gezongen, zoals het Midden-Drenths.

Midden-Drenths

Martijje zingt bewust niet in het Engels, maar juist in het dialect. "Engels is niet mijn moedertaal. Ik kan daar niet achter staan als ik dat moet zingen", aldus Martijje. Het zingen in dialect heeft ook zo zijn charmes. Bovendien ligt het dichterbij en dat maakt het zo bijzonder.

Doorbreken

Het doorbreken als zangeres op internationaal niveau, dat zit er waarschijnlijk niet in voor haar. Heel erg vindt ze het ook weer niet. "Ik vind het heel naar dat streektalen uit het Noorden zo'n cliché imago hebben, terwijl dat niet nodig is." Wat dat betreft maakt ze liever een statement met haar muziek. Iemand die overigens wel doorgebroken is met het zingen in hetzelfde dialect is zanger Daniël Lohues.

Luister hier het hele gesprek terug met Martijje:

Benieuwd hoe Martijje klinkt? Luister hier naar haar single 'Hoe Hard Dan Ok De Wind Weit':


Open Huis
Ma t/m vr 14.00 - 16.00 uur
Presentatie: Tom Herlaar