NPO Radio 5

Stevie Wonder's 40-jarig meesterwerk

  1. Nieuwschevron right
  2. Stevie Wonder's 40-jarig meesterwerk

Dit jaar is het exact 40 jaar geleden dat Stevie Wonder zijn album Songs In The Key Of Life (1976) uitbracht. Op dit album verschenen tijdloze hits als 'Sir Duke' en 'Isn't She Lovely'.

Meest succesvolle album

Het achttiende album Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder is zijn meest succesvolle album dusver. Het Motown-album bevat een aantal van zijn grootste hits allertijden, waarvan sommige niet eens als single zijn uitgebracht en toch een grote hit zijn geworden. Dit jaar bestaat het album exact 40 jaar. Wij lichten een aantal nummers van dit legendarische album uit.

1. 'Love's In Need Of Love Today'
2. 'Have A Talk With God'
3. 'Village Ghetto Land
4. 'Contusion'
5. 'Sir Duke'

'Sir Duke'

Een van de grootste hits van het album is 'Sir Duke'. In Amerika behaalde Wonder de nummer één-positie in de Billboard Hot 100, Engeland behaalde hij de tweede plek in de hitlijsten. In Nederland scoorde het nummer aanzienlijk minder en bleef het steken op de 21ste positie. Het nummer zelf is een ode aan orkestleider en componist Duke Ellington, maar verwijst ook naar andere grote jazzhelden die Wonder hebben geïnspireerd, zoals Ella Fitzgerald, Count Basie en Louis Armstrong.

6. 'I Wish'

Met het nummer 'I Wish' behaalde Stevie Wonder al een betere plek in de Nederlandse hitlijsten. Het nummer wist negen weken stand te houden in de Top 40 en behaalde na vier weken de vierde plekin de lijst. Het nummer behoort aan de top van zijn beste nummers uit zijn oeuvre. De live-uitvoering van 'I Wish' levert met het funky geluid een schitterende show op.

7. 'Knocks Me Off My Feet'
8. 'Pasttime Paradise'
9. 'Summer Soft'
10. 'Ordinairy Rain'

11. 'Isn't She Lovely?'

Het allerbekendste nummer van het album valt tegelijkertijd uit de toon. 'Isn't She Lovely?' is namelijk nooit verschenen als losse single, omdat de zanger dat niet wilde. Deze albumparel schreef hij voor de geboorde van zijn dochter Aischa. Veel radiostations vonden het nummer echter wel de moeite waard om te draaien. Dit is de reden waarom het uiteindelijk een echt legendarische hit is geworden.

12. 'Joy Inside My Tears'
13. 'Black Man'
14. 'Ngiculela - Es Una Historia - I Am Singing'
15. 'If It''s Magic'

16. 'As'

'As' is een nummer van het album dat in Nederland niet de hitlijsten wist te behalen voor Stevie Wonder. Toch werd het nummer uiteindelijk wel een hit doordat George Michael samen met Mary J. Blige in 1999 een cover uitbrachten. In 'As' staat de liefde in het leven centraal. Van het begin in het leven tot aan de dood, liefde zal er altijd zijn. In de volgende liveversie draagt hij het nummer op aan zijn moeder.

17. 'Another Star'

Het laatste nummer van de plaat is 'Another Star'. Deze track is zijn grootste discohit die terug te vinden is op het album. In Amerika behaalde hij de nummer twee-positie in de Dance/Disco hitlijst. Een prima plaatje om dit legendarische album mee af te sluiten.