NPO Radio 5

Energiedrankjes: gezond of gevaarlijk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Energiedrankjes: gezond of gevaarlijk?

In Belgi

Energiedrankjes tijdens het sporten

Een Belgische hardloopster raakte in een coma nadat ze enkel een energiedrankje had gedronken tijdens een wedstrijd. Manuëla belt met Wieke van den Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. Haar mening over energiedrankjes tijdens het sporten: "Beter laten staan."

Drink voldoende water

Water is volgens Van den Vossen nog altijd het beste om te drinken tijdens het sporten. Naast suiker zitten er namelijk ook andere stoffen in, zoals caffeïne. "Energiedrankjes zijn oppeppend, maar kunnen het lichaam ook uitdrogen en hartkloppingen veroorzaken." Als je de energiedrankjes tot je neemt, zorg dan dat je er voldoende water bij drinkt, luidt het advies van de voedselexpert.

Energiedrankje of sportdrankje?

Het is soms verwarrend, geeft ook Van den Vossen toe, maar een energiedrankje is niet hetzelfde als een sportdrankje. Sportdrankjes bevatten net als energiedrankjes veel suiker, maar geen caffeïne en soms nog wat zout dat ervoor zorgt dat je minder snel zal uitdrogen. "Ze zijn niet minder risicovol", benadrukt Van den Vossen. Als je een uurtje gaat sporten hebben sportdranken weinig nut, omdat er veel calorieën in zitten. "Je krijgt veel suiker binnen en dat gebeurt ongemerkt." Sportdrankjes kunnen wel zinvol zijn bij langdurig sporten.

Luister hier het gesprek terug met voedselexpert Wieke van den Vossen:

Wekker-Wakker!
Ma t/m vr: 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Manuëla Kemp en Henk Mouwe