NPO Radio 5

Veel waardering voor De Dijk in Evergreen Top 1000

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel waardering voor De Dijk in Evergreen Top 1000

Stemmers hebben dit jaar veel waardering voor De Dijk. De Amsterdamse band is acht keer vertegenwoordigd in de lijst en dat is vaker dan ooit. Hoogst genoteerd is Als Ze Er Niet Is, op positie 325. Drie nummers staan er dit jaar voor het eerst in: Binnen Zonder Kloppen, Als Het Golft en Mijn Van Straat Geredde Roos. Voorman Huub van der Lubbe maakte eerder dit jaar bekend dat De Dijk in december stopt na een imposante carrière van 41 jaar.

De in april overleden Jan Rot krijgt eveneens een eerbetoon: zijn nummer Stel Dat Het Zou Kunnen staat op de 153e plek en is daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer.

De op één na hoogste nieuweling is Binnen Zonder Kloppen (op 796, De Dijk), gevolgd door Running Up That Hill van Kate Bush (positie 802, opnieuw in de belangstelling door de serie Stranger Things). Ook Chariots Of Fire van de in mei overleden Vangelis is voor het eerst te vinden in de lijst, op 806. De hoogste herintreder (eerder uit de lijst verdwenen, maar nu weer terug) is ook een nummer van De Dijk: Dansen Op De Vulkaan, op 524. De meeste noteringen vóór de Evergreen Top 1000 van 2022 behaalde De Dijk in 2018: toen stond de band er vijf keer in.

Stijgers

In Nije Dei van De Kast stijgt de meeste plaatsen, van 975 vorig jaar naar 475 nu, een verschil van precies 500. You Took The Words Right Out Of My Mouth (Hot Summer Night) van Meat Loaf (overleden in januari jongstleden) stijgt 437 posities en is nu te vinden op plek 480. Ook Café Biljart van Toon Hermans maakt een flinke sprong, van 835 naar 419.

Luister: In Nije Dei 500 plekken gestegen. Hoe heeft De Kast dat gedaan?

In Nije Dei 500 plekken gestegen. Hoe heeft De Kast dat gedaan?

Hofleveranciers

The Beatles moet dit jaar de titel van hofleverancier delen met The Cats: beide bands zijn 24 keer vertegenwoordigd in de Evergreen Top 1000. Vorig jaar deelde The Beatles de titel van hofleverancier (toen eveneens met 24 noteringen) nog met The Rolling Stones. Gekeken naar het gemiddelde van alle noteringen staan The Cats dit jaar wel veel hoger dan The Beatles: de gemiddelde positie van de nummers van The Cats is 282, bij The Beatles is dit 438.

Luister: The Cats leveren de meeste platen voor de Evergreen Top 1000

The Cats leveren de meeste platen voor de Evergreen Top 1000

Historie

De Evergreen Top 1000 telt dit jaar 247 werken van Nederlandse artiesten. De lijst wordt dit jaar voor de 15e keer uitgezonden door NPO Radio 5. In totaal hebben 2519 nummers in de Evergreen Top 1000 gestaan; 201 evergreens waren in álle edities vertegenwoordigd.

Monumentjes

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 5: “De gebeurtenissen van het afgelopen jaar lopen als een rode draad door de Evergreen Top 1000. Mooi hoe de stemmers deze lijst aangrijpen om monumentjes te creëren voor hun muzikale helden. Dat bijna een kwart van de lijst uit product van eigen bodem bestaat, onderstreept dat NPO Radio 5 en onze luisteraars Nederlandse artiesten hoog in het vaandel hebben staan.”

Televisie

NPO Radio 5-dj Henkjan Smits presenteert van maandag 14 tot en met vrijdag 18 november op NPO 1 het tv-programma Evergreen Top 1000 (Omroep MAX). Daarin loodst hij de kijkers door ons collectieve muziekgeheugen met opmerkelijke verhalen uit de popgeschiedenis en de mooiste videoclips. Maandag te zien om 15.30 uur, dinsdag tot en met donderdag om 16.00 uur en vrijdag om 15.40 uur.