NPO Radio 5

RadioReus Tineke in BertOp5

  1. Nieuwschevron right
  2. RadioReus Tineke in BertOp5

Door wie is ze geïnspireerd? Wie vindt ze zelf goed op de radio? En wanneer ben je goed op de radio?

Alle antwoorden zijn te horen in de ambachtelijke masterclass over presenteren, met voorbeelden uit de praktijk en heldere tips. Tineke de Nooij in gesprek met Bert Kranenbarg over het vak dat zij delen: presenteren op de radio.

10 van Tineke

Als basis voor deze podcastaflevering heeft Tineke 10 presentatoren gekozen waar ze het graag over wil hebben. Dat begint bij haar oom Dick, verslaggever Dick van Rijn, maar ook Edwin Diergaarde, Joost den Draaijer, Jeroen Soer, Mia Smelt en Meta de Vries staan in dat lijstje. Aan de hand van fragmenten geeft Tineke aan wat een presentator goed maakt.

Dan gaat het al snel over taalgebruik: ‘wij sprakeN de slot-enneN vroeger altijd keurig uit, nu hoor ik wel eens iemand ‘hun hebben’ zeggen op de radio’.

Ook de kleur van de stem en de snelheid van spreken zijn onderwerp van gesprek. Daarin doet Meta de Vries het totaal anders dan Joost den Draaijer: ‘hij was uniek, hij deed wat niemand durfde, heeft gewoon een lelijke stem ook’.

En wat deel je uit je persoonlijke leven en wat niet: ‘vroeger vertelde je hooguit dat je moeder jarig was, en dat was al heel wat’.

Is er uiteindelijk een plaatje te schetsen van de ideale presentator of discjockey? Wanneer ben je geslaagd? En hoeveel jaar heb je nodig om daar te komen? Misschien wel zestig?

Beluister nu de aflevering en abonneer je op RadioReuzen!

#27 - Tineke -60 jaar in het vak- over presenteren - RadioReuzen