NPO Radio 5

Legendarisch: Atlantic Crossing

  1. Nieuwschevron right
  2. Legendarisch: Atlantic Crossing

In 1975 brengt Rod Stewart het legendarische album Atlantic Crossing uit. Onder meer zijn nummer

Omslag in zijn muziek

Atlantic Crossing betekent voor Rod Stewart een ware omslag in zijn muziek. Voor zijn zesde studioalbum besluit de zanger het anders te doen. Met het album wil hij een artistieke kant van zichzelf laten zien. Op het album staan naast eigen werk ook veel covers die hij in geheel eigen stijl heeft opgenomen. Het album bevat een 'snelle kant' en een 'slome kant'. Dit was mogelijk het idee van zijn toenmalige vriendin, supermodel Britt Ekland. We lichten een aantal nummers van zijn album uit.

1. 'Three Time Loser'

2. 'Alright For An Hour'

De tweede track op de snelle kant van het album is 'Alright For An Hour'. Stewart schreef de discotrack samen met de Amerikaanse gitarist Jesse Ed Davis die ook op de plaat meerdere nummers van gitaarriffs voorziet.


3. 'All In The Name Of Rock 'N' Roll'

4. 'Drift Away'

Stewart covert op dit album meerdere nummers in een geheel eigen jasje. Mentor Williams schreef het nummer en John Henry Kurtz bracht 'Drift Away' voor het eerst uit in 1972. Dobie Gray scoorde er een jaar later zijn grootste hit mee. Het nummer is vervolgens nog veel vaker gecoverd. Rod Stewart heeft het nummer nooit als losse single uitgebracht, maar zijn versie is geen onbekende track:


5. 'Stone Cold Sober'

6. 'I Don't Want To Talk About It'

Danny Whitten schreef het nummer 'I Don't Want To Talk About It' voor zijn band Crazy Horse. Helaas overleed Whitten al voordat hij het nummer succesvol kon uitbrengen. Rod Stewart brengt het nummer uit op zijn album Atlantic Crossing en in 1977 brengt hij het nummer nog eens los uit als single samen met 'The First Cut Is The Deepest'. In de zomer van 1977 wordt het nummer een grote hit voor Stewart en beland het op de derde positie in de Nederlandse hitlijsten.


7. 'It's Not The Spotlight'

8. 'This Old Heart Of Mine'

Ook een cover, naar een origineel van The Isley Brothers uit 1966. Stewart brengt in 1975 een remake uit en in het buitenland scoort hij er een klein hitje mee. In Nederland daarentegen staat het nummer drie weken in de tipparade, maar weet niet door te breken. In 1990 brengt Rod Stewart het nummer opnieuw uit als duet met zanger Ronald Isley. Ditmaal wordt het wel degelijk een top tien-hit, maar opnieuw slaat het nummer niet bij ons aan. Alleen Luv' weet in 1992 er een hit mee te scoren...


9. 'Still Love You'

10. 'Sailing'

De grootste hit op Atlantic Crossing is 'Sailing'. Het nummer is een origineel van The Sutherland Brothers uit 1972. Rod Stewart staat met zijn versie in 1975 ruim 11 weken in de Nederlandse Top 40 en behaalt vier weken lang de nummer één-positie in de hitlijst:


Wat is uw favoriete nummer van het album? Laat het ons weten in een reactie!