NPO Radio 5

Vandaag op #1: De Bom en Les Poppys

  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op #1: De Bom en Les Poppys

In 1971 en 1982 respectievelijk stonden de donkere dagen voor Sinterklaas in het teken van Doe Maar en 'Non Non Rien N'A Change'!

De Bom

Doe Maar toetsenist Ernst Jansz schrijft het lied in reactie op de Koude Oorlog, die de hele wereld in zijn greep hield... Dat was in de muziek niet anders: denk aan 'Over De Muur' van Klein Orkest, '99 Luftballons' van Nena en 'Russians' van Sting... Het lied beleeft zijn podiumprimeur dan ook op het No Nukes Festival in Utrecht, in april van 1982. Henny Vrienten speelt nog wat met de tekst, waarna de band de studio in duikt.

Wist je dat er voor het lied een drumcomputer is gebruikt? De oorspronkelijke drummer René van Collem was kort daarvoor ontslagen, waarna vervanger Jan Pijnenburg een auto-ongeluk kreeg...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Non, Non Rien N'A Change

De Franse groep Les Poppys bestond uit jongeluit uit het koor Les Petits Chanteurs d'Asnières. Hun vredelievende boodschappen waren in het Europa van de jaren '70 een hit! Naast 'Isabelle Je t'Aime' en 'Visite' met Lenny Kuhr is dit hun grootste hit geweest. In het programma Top2000 a gogo werd een prachtig portret geschoten over het lied:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.