NPO Radio 5

Wie is toch 'Mr. Bojangles'?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is toch 'Mr. Bojangles'?

In 1949 overleed tapdanser en acteur Bill Robinson, beter bekend als Mr. Bojangles. Je zou denken dat het nummer 'Mr. Bojangles' over hem gaat, maar niets is minder waar.

Zwerver

Er bestaan tientallen covers van het nummer, maar het origineel komt van Jerry Jeff Walker, geschreven in de jaren '60. Wanneer hij vastzit in een gevangenis voor openbaar dronkenschap in New Orleans ontmoet hij een zwerver die zichzelf, net als Bill Robinson, Mr. Bojangles noemt. Samen met alle andere gevangenen praten ze over van alles.

Als de zwerver een verhaal vertelt over zijn overleden hond die zijn grootste maatje was, vinden de andere gevangenen dat het tijd is voor iets vrolijks en net als de echte Mr. Bojangles begint de zwerver te tapdansen.

"You see son, I drinks a bit"

Maar als ze allebei zo goed kunnen tapdansen, hoe weten we dan zeker dat het niet om de enige echte Bill Robinson gaat? De hond uit het verhaal van Jerry Jeff Walker's celgenoot komt ook in het nummer terug. Bill heeft zelf nooit een hond gehad en daarnaast rookte of dronk hij ook helemaal niet. En dat terwijl de Mr. Bojangles uit het nummer toch echt wel van een drankje houdt.

Sammy Davis Jr.

De meeste mensen zijn bekend met de ingetogen versie van 'Rat Pack' crooner Sammy Davis Jr. Hieronder een bevlogen live versie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bojangles

Wat betekent 'Bojangles' nu precies? Daar zijn de meningen over verdeeld. De ene zegt dat het woord synoniem is voor 'blij-zo-die-gaat', de ander verwijst naar 'lawaaierige ruziezoeker'...