NPO Radio 5

Vijf paar Blue Suede Shoes

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf paar Blue Suede Shoes

Het is 60 jaar geleden dat Carl Perkins in de Sun Studios in Memphis stond om zijn grote hit 'Blue Suede Shoes' op te nemen. Die schoenen doken later in uiteenlopende vormen op...

Origineel

Johnny Cash zegt tegen Perkins dat hij een nummer zou kunnen schrijven over de blauwe suède schoenen van iemand die hij in het leger heeft ontmoet, maar Carl Perkins vindt het geen goed idee, want: wat weet hij nu van schoenen? Een paar maanden later staat hij op het podium, als hij iemand hoort zeggen: "Don't step on my suedes". Als hij naar beneden kijkt ziet hij dat de schoenen blauw zijn. 'Blue Suede Shoes' is geboren.

Elvis Presley

Elvis is één van de eerste die 'Blue Suede Shoes' covert. In eerste instantie wil Presley helemaal niet hebben dat het nummer op single wordt uitgebracht, omdat de versie van Carl nog hoog in de hitlijsten staat. Op 8 september 1956 gebeurt het alsnog:

Black Sabbath

Miscchien is 'Blue Suede Shoes' niet direct een nummer waar je aan denkt als je de muziek van Black Sabbath hoort, maar hij is toch echt terug te vinden op de EP Black Mass van de band. Het lijkt niet direct op het origineel, maar het is een verrassend fijne versie om naar te luisteren:

Jerry Lee Lewis

Op de concertfilm The London Rock and Roll Show is Jerry Lee Lewis opgenomen als hij het nummer 'Blue Suede Shoes' zingt. In de film van een Rock and Roll concert in het Londense Wembley Stadium zijn ook andere zangers als Little Richard en Chuck Berry te horen. Dit is niet de eerste keer dat Jerry Lee Lewis het nummer op het podium zingt. Hieronder zie je hem in september 1969:

Paul McCartney

Beatle Paul McCartney covert 'Blue Suede Shoes' ook. Hij speelt het samen met Eric Clapton, Paul Shaffer en Robbie Robertson voor de Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland, Ohio. Zelf is Paul McCartney in 1999 in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen: