NPO Radio 5

Terugblik: Windmolens

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Windmolens

Ze zijn weer volop in het nieuws: windmolens. Of beter gezegd: windturbines, die binnenkort misschien langs de Nederlandse snelwegen staan. Maar molens zijn in ons land uiteraard geen nieuw aangezicht.

Klassiek Nederlands

De prachtige wind- en watermolens zoals bij Kinderdijk kennen we van onze omgeving en de bekendste schilderijen, tegeltjes & ansichtkaarten! Bekijk hier een filmpje uit 1934:

Nationale Molendag

De oude water- en korenmolens verdwijnen snel... dit was in 1975 al duidelijk. Vereniging De Hollandsche Molen werkt al jaren aan het behoud van dit erfgoed. In 2015 zijn de Molendagen op 9 en 10 mei:

Het energieprobleem

Molens ten bate van het opwekken van energie kan teruggeleid worden naar de Tweede Wereldoorlog, maar wordt in Nederland pas vanaf de jaren '70 interessant, naarmate energie steeds meer een zorgwekkend, duur onderdeel van het dagelijks leven wordt. Dan maar zelf een molen bouwen, zoals deze boer in 1980:

De toekomst

In ons land zijn er nu 1.048 windmolens en 108 'oude' watermolens. De nieuwe turbines komen hoger uit, op 2064. In de toekomst zal dit aantal vast stijgen, omdat de hoeveelheid fossiele brandstof alleen maar zal afnemen.
Wat vindt u van deze nieuwe windenergie?
foto: wikimedia commons - Rasbak