NPO Radio 5

De grote Beatle-controverse

  1. Nieuwschevron right
  2. De grote Beatle-controverse

Exact 50 jaar geleden verscheen in de Britse krant London Evening Standard een artikel waarin John Lennon beweerde dat zij 'groter zijn dan Jezus', niet wetende dat dit een grote rel zou gaan veroorzaken...

Radicale Beatle

Journaliste Mareen Cleave interviewt John Lennon voor een artikel over hoe een Beatle leeft. Lennon staat dan al bekend als de meest radicale van het stel en stelt dat het Christendom waarschijnlijk eerder zal vergaan dan de rock-'n-roll. "Het zal verdwijnen en inkrimpen. Daar hoef ik niet over te discussiëren. Ik heb gelijk en ik zal gelijk krijgen. We zijn nu populairder dan Jezus", zei de Beatle in het interview.

Woede in Amerika

Aanvankelijk lijkt er niets aan de hand. Totdat een Amerikaans jongerentijdschrift vijf maanden later in augustus 1966 het citaat opnieuw publiceert. Een grote rel volgt: verschillende radiopresentatoren roepen op om de Beatles te gaan boycotten. Shows worden afgelast, de jongens ontvangen dreigtelefoontjes & -brieven en mensen trekken er massaal op uit om platen kapot stuk te gooien & verbranden tijdens demonstraties.

Excuses

De Beatles stonden er niet bij stil wat voor consequenties de uitspraken van Lennon konden veroorzaken. Tijdens een persconferentie zei de manager dat John enorm veel spijt had van zijn uitspraken: "Wat hij zei was verkeerd of het was verkeerd begrepen" De rust keerde gelukkig weder, maar de tour in Amerika werd niet afgemaakt...

Uiteindelijk moest John Lennon tijdens een persconferentie door het stof, al kon hij de ophef nog steeds niet begrijpen:


Bekijk hier een fragment uit de documentaire Bigger Than Jesus over de gevolgen van deze uitspraken: