NPO Radio 5

Portret van Brian May

  1. Nieuwschevron right
  2. Portret van Brian May

Queen-gitarist Brian May is 69 jaar geworden. Naast de muziek heeft hij nog veel meer interesses, zoals sterrenkunde.

Red Special

Brian May werd in 1947 geboren in het Britse plaatsje Hampton. May was een echte muziekliefhebber evenals zijn vader. Creatief dat hij in zijn jeugd was, ontwierp hij zelf zijn eigen elektrische gitaar en bouwde hem samen met zijn vader. De fameuze rode gitaar die hij Red Special heeft genoemd, bespeelt hij sinds jaar en dag nog steeds.

Smile

Brian May speelde voordat hij in Queen beroemd werd, eerst nog in andere bands waaronder Smile samen met zijn schoolvriend Tim Staffell. Samen brachten ze in 1969 hun eerste en enige plaat uit: Ghost Of A Smile met daarop onder meer het nummer 'April Lady'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Queen

Toen Smile uit elkaar viel in 1970 werd al vrij snel de band Queen opgericht. May was van grote invloed op het succes van de band. Zo schreef hij meerdere teksten voor de band en componeerde hij het nummer 'We Will Rock You', origineel getiteld 'We Are The Champions'. Het nummer behaalde internationaal de hitlijsten. Tijdens het EK voetbal in 1992 behaalde het nummer opnieuw de hitlijsten en stond het 12 weken lang in de Mega Top 50.

Bekijk hier de live versie van 'We Will Rock You' in Montreal, 1981, inclusief gitaarsolo van Brian May:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sterrenkunde

May speelt niet alleen de sterren van de hemel, maar bestudeert ze ook. Voordat hij zijn leven volledig liet bepalen door de muziek, studeerde hij astrofysica, ofwel sterrenkunde. In 2002 ontving hij een eredoctoraat van de universiteit van Hertfordshire, omdat hij de sterrenkunde een goed imago had gegeven. Verder heeft hij meerdere wetenschappelijke publicaties uitgebracht en promoveerde in 2007.