NPO Radio 5

Bijzondere ESF winnaars

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijzondere ESF winnaars

Meedoen is belangrijker dan winnen, maar een eerste plaats is toch wel erg leuk. Wij maakten een overzicht van de meest bijzondere winnaars van de afgelopen 60 jaar.

Vier maal winst

Het Eurovisie Songfestival van 1969 is er eentje voor in de boeken, er waren maar liefst vier winnaars. Vier landen kregen allemaal 18 punten: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Spanje. Het winnende land is het daarop volgende jaar automatisch de organisator van het evenement, maar door de uitzonderlijke uitslag moest er geloot worden en kwam Nederland als volgende organisator uit de bus.

Portugal & Ierland

Sommige landen hebben er blijkbaar een neus voor en anderen grijpen ieder jaar weer naast de prijzen. Portugal heeft bijvoorbeeld nog nooit het Eurovisie Songfestival gewonnen, ondanks het feit dat ze al 47 keer mee hebben gedaan. De beste uitslag ooit was zesde in 1996. Ierland daarentegen is recordhouder met maar liefst zeven keer gewonnen, uit 48 deelnamen. Twee van de overwinningen heeft het land te danken aan Johnny Logan.

Nederland

De laatste keer dat Nederland het Eurovisie Songfestival won was in 1975. Ons land werd vertegenwoordigd door Teach-In met het nummer ‘Ding-a-Dong’ en liet de concurrentie ver achter zich. Het lied kreeg 152 punten, tweede was het Verenigd Koninkrijk met 138 punten, gevolgd door Italië met 115 punten.