NPO Radio 5

Leon Huff, hitmaker

  1. Nieuwschevron right
  2. Leon Huff, hitmaker

De op 8 april 1942 geboren producer Leon Huff schreef met collega Kenny Gamble hit na hit, zeker in de jaren '70 en '80. Denk bijvoorbeeld aan deze...

TSOP

Leon Huff maakte met Kenny Gamble de wijze stap om in 1971 label Philadelphia International Records op te zetten, vanwaaruit artiesten als Harold Melvin, Three Degrees, Billy Paul, Lou Rawls en The O'Jays wereldberoemd werden. Het was 'The Sound Of Philadelphia':

Me and Mrs. Jones

Voor deze zwoele soulplaat van Billy Paul krijgt het duo wel wat hulp van collega Cary Gilbert. Gamble & Huff vinden de inspiratie in bezoekjes naar van die kleine, donkere kroegjes en de ontmoetingen die ze daar zien plaatsvinden... In Nederland schopt de single ht in 1972 tot de Top 10:

If You Don't Know Me By Now

Oorspronkelijk opgenomen door Harold Melvin & The Blue Notes, maar ook een grote hit voor Simply Red. Naar verluidt waren de persoonlijke huwelijkscrises van Gamble & Huff een directe inspiratiebron, al zou Huff pas 9 jaar na dit lied daadwerkelijk scheiden:

When Will I See You Again

Ook dames gedijen goed bij de producties van Gamble & Huff: The Three Degrees scoren met het zoete 'When Will I See You Again' in 1973 een Top 3 hit in ons land:

Show You The Way To Go

Een aardig hitje voor The Jacksons in de jaren '70, Top 20 in Nederland: