NPO Radio 5

Pete Best na The Beatles

  1. Nieuwschevron right
  2. Pete Best na The Beatles

Twee jaar voordat de band doorbrak was hij de drummer van The Beatles.... Wat is er met hem gebeurd na zijn ontslag van The Beatles? We zochten het voor je uit.

Hamburg

In 1960 zaten The Beatles zonder drummer. De band werd in dat zelfde jaar gevraagd om een paar weken op te treden in Hamburg in Duitsland.

Pete Best werd gevraagd en was van 1960 tot en met augustus 1962 als Beatles-drummer. In augustus 1962 werd de band door EMI gebeld. De muziekuitgeverij wilde The Beatles een platencontract geven. Dit telefoontje betekende echter ook het einde voor Pete Best als Beatledrummer...

Wat was de reden?

Wat de precieze reden was voor het ontslag van Pete Best, is tot de dag van vandaag nog steeds niet duidelijk. Wel zijn er verschillende theorieën hierover. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Best zag er toentertijd erg goed uit en was de meest geliefde bandlid bij de fans. Pete deelde na optredens de meeste handtekeningen uit. Dit schepte jaloezie bij de andere bandleden en was voor Paul McCartney de reden om Pete Best uit de band te zetten.

  • Hij paste simpelweg niet bij de band. Pete zou niet hetzelfde denken als de andere Beatles. Terwijl Paul, Lennon en George allemaal hetzelfde kapsel namen, hield Pete Best zijn eigen korte kapsel.

  • George Martin, producer van EMI, vond het drumwerk van Best niet goed genoeg. Ringo Starr was beter dan Pete en kwam in zijn plaats.

Welke theorie klopt weten alleen de heren zelf... Eén ding is wel duidelijk: Best heeft de band moeten verlaten en Ringo Starr nam zijn plaats in. Sinds zijn vertrek heeft hij niet meer met een van The Beatles gesproken.

Wanhopige tijden

Na het ontslag van de Beatles kwam Pete Best terecht bij de band Lee Curtus & the All Stars. Met deze band heeft hij nog een single ‘I’m Gonna Knock On Your Door’ uitgegeven. Helaas zonder succes en de band stopte er daarna vrij snel mee...

Na Lee Curtus & the All Stars heeft Pete Best meerde malen nog geprobeerd om een eigen band op te richten. Alle pogingen mislukten en Pete moest aanzien hoe zijn oude band wel grote successen bereikte.

In 1965 probeerde hij tragisch genoeg zelfmoord te plegen. Die poging mislukte.

Bakker

In de Jaren ’60 richtte hij onder andere The Pete Best en de Pete Best Combo Band op. Vooral in Amerika had deze band kleine successen, maar in 1968 besloot Pete om ermee te stoppen en elke baan aan te nemen die hij kon vinden.

Al snel kreeg hij een baan in een bakkerij. Het beroep was toch niet echt zijn passie, na twaalf maanden besloot hij hiermee te stoppen. Hij koos voor een baan als ambtenaar.

The Pete Best Band

Na twintig jaar gewerkt te hebben als ambtenaar, vond Pete Best het meer dan genoeg en ging terug de muziek in: hij miste de live-optredens. In 1988 richtte Pete The Pete Best Band opnieuw op.

Deze band heeft een jaren ’60 geluid en covert een paar nummers van The Beatles. Met deze band heeft hij de afgelopen 30 jaar over de hele wereld opgetreden.

Clip

Bekijk hieronder een video van de man die toch altijd "net niet superster" zal zijn:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.