NPO Radio 5

Wie is 'De Wilde Boerndochtere'?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is 'De Wilde Boerndochtere'?

Ivan Heylen behaalde met zijn hit 'De Wilde Boerndochtere' in 1974 de nummer

Het begin van een avontuur

U had zijn plaat zomaar eens in de kast kunnen staan. 'De Wilde Boerndochtere' van Ivan Heylen was een hit in 1974. Jeanne Kooijmans belt met de kleinkunstenaar in het Theater van het Sentiment. Heylen is ontroerd bij het horen van een compilatie van zijn LP. Hij vindt dat zijn plaat nooit zo veel waardering heeft gekregen als hij had gewild. "Het was mijn schilderijtje", vertelt hij over zijn meest mooie nummer. "Het is het begin van een heel groot avontuur dat mijn leven heeft veranderd."

De Boerndochtere

Heylen woonde destijds in Sas van Gent. In de polderstreek waar hij opgroeide woonden veel boerendochters. Hij werd verliefd op de meest wilde van allemaal. "Het meisje heette Frieda." Met dat meisje kreeg hij uiteindelijk vijf kinderen, vertelt hij lachend. "Frieda was eigenlijk van de stad, maar ze was de wildste van allemaal."

André van Duin

Ivan Heylen ging als een raket in 1974. André van Duin had het idee om een parodie te maken op Heylen's succesvolle nummer. 'De Tamme Boernzoon' behaalde echter niet de toppositie in de Nederlandse hitlijsten. Die bleef voor Heylen zelf. Heel erg blij was de zanger niet met de parodie, hij voelde zich geshockeerd. "Ik vond het goedkoop. Het mee willen liften had ik niet van hem verwacht." Achteraf gezien kan Heylen de parodie wel waarderen. "Het is een goed gemaakt stuk."

Luister hier naar het hele gesprek met Ivan Heylen bij Theater van het Sentiment:


Theater van het Sentiment
Zondag: 16.00 - 18.00 uur

Presentatie: Jeanne Kooijmans