NPO Radio 5

Bob Dylans westernplaat

  1. Nieuwschevron right
  2. Bob Dylans westernplaat

Op 13 juli 1973 verscheen Bob Dylan's soundtrack-elpee van de film Pat Garrett & Billy The Kid. Hierop is ook de single 'Knockin' On Heaven's Door' te vinden.

Amerikaanse legende

Het verhaal van Pat Garrett en Billy The Kid is een echte Amerikaanse legende: Garrett is sheriff van een stadje wanneer hij op 14 juli 1881 de dan al beruchte crimineel 'Billy The Kid' neerschiet. Billy zou tussen zijn 14e levensjaar en zijn dood minimaal 21 mensen van het leven hebben beroofd.

Sam Peckinpah

Patt Garrett & Billy The Kidd werd geregisseerd door Sam Peckinpah, ook bekend van Ride the High Country, The Getaway, The Wild Bunch en The Killer Elite. Naast James Coburn als Pat Garrett & Kris Kristofferson als Billy The Kid zijn ook Bob Dylan en zangeres Rita Coolidge te bewonderen in de rolprent. Kristofferson en de wonderschone Coolidge zouden niet lang na deze opname trouwen...

Alias

Peckinpah leert Bob Dylan kennen via gemeenschappelijke vriend Rudy Wurlitzer (scenarist van de film). Na een privé-optreden voor de regisseur krijgt Dylan niet alleen de soundtrack, maar ook ter plekke een rol in de film aangeboden. Zijn naam? Alias:

Knockin' On Heaven's Door

Bob Dylan verzorgt met behulp van wat wereldmuzikanten de gehele soundtrack: Roger McGuinn, Booker T. Jones en maar 2 van de vermaarde sessie-artiesten die op de LP te horen zijn. 'Knockin' On Heaven's Door', uiteindelijk een groter succes dan de film, wordt specifiek geschreven voor een sterfscéne in de film: