NPO Radio 5

Wat doet de ruimte met je lichaam?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doet de ruimte met je lichaam?

Twee astronauten keerden gisteren na 340 dagen terug naar de aarde. Zo'n lange reis heeft een flinke impact op het menselijk lichaam. Wekker-Wakker! belde met Hans van der Lande van Space Expo.

Gewichtloosheid

In de ruimte hebben we te maken met gewichtloosheid. Door het ontbreken van de zwaartekracht reageren onze lichamen anders op de omgeving, zo vertelde Hans van der Lande. In de toekomst hopen we als mens ooit voet te kunnen zetten op Mars, maar "Er moet eerst veel onderzoek worden gedaan". Gewichtloosheid zorgt volgens de ruimte-expert er ook voor dat botten sneller ontkalken, spieren zullen verslappen en het immuumsysteen minder effectief wordt.

Reisje naar Mars

340 dagen in de ruimte is niets vergeleken met een reis naar Mars, volgens Van der Lande. Zo'n reis zal ruim 3 tot 4 jaar duren. Er moet dus een oplossing komen om met langdurige gewichtloosheid om te kunnen gaan. Een van de oplossingen is het laten draaien van het ruimtestation of een deel ervan. "Je creëert hierdoor kunstmatige zwaartekracht." Volgens Van der Lande is het zeer aannemelijk dat de mens ooit een voet zal zetten op de rode planeet, maar of we er ooit zullen leven betwijfelt hij.

Luister hier het hele gesprek met Hans van der Lande terug:

Ruimtefoto's

Astronaut Scott Kelly maakte tijdens zijn verblijf in de ruimte nog diverse foto's. Dit is een van de foto's die hij heeft gemaakt:

Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Manuëla Kemp en Henk Mouwe