NPO Radio 5

Stem op zielig

  1. Nieuwschevron right
  2. Stem op zielig

Laat je emoties lekker gaan tijdens de Top 200 van de Jaren 70: stem ook eens op tragische tranentrekkers!

Om te huilen! We hebben wat dramatische stemtips:

I'm Not In Love

"Big boys don't cry" fluistert de dame in het liedje: De pijn van afwijzing! Dan kun je maar het beste doen alsof het je niets kan schelen...

Vincent

De gekwelde jaren van onze kunstschat Vincent van Gogh: zijn waanzin en eenzaamheid wordt door troubadour Don McLean op prachtige wijze omschreven, tot aan de laatste wanhoopsdaad toe:

Miss You Nights

Cliff Richard bezingt hier geen zomervakanties of danspartijen, maar eenzam, lange nachten. In Engeland werd 'Miss You Nights' uitgeroepen tot favoriete Cliff-song:

Pappie Loop Toch Niet Zo Snel

Hartverscheurend, hoe het kleine meisjé achter haar vertrekkende vader aanrent, een familie-trauma in de maak. In het Engels ook eens uitgevoerd door countryster Wayne Newton:

At Seventeen

Niet iedereen begrijpt de woorden van "lelijk eendje" Janis Ian: ze omschrijft haar jonge leven als gevuld met schaamte, pesterijen en sociale druk. Zie dat maar eens te boven te komen:

Suicide Is Painless

Oorlog, wellicht de meest verwoestende kracht op aarde. Voor de dramafilm M.A.S.H. schrijft de jonge zoon van regisseur Robert Altman deze angstaanjagende tekst. Johnny Mandel zingt:

De Clown

"Hij was maar een clown, en nu is hij dood". De klassieke tegenstelling van de geschminke grimas, traantje op de wang... Ben Cramer maakte er op magistrale wijze zijn grootste hit van!Lees ook: Stem op liefde