NPO Radio 5

Freddie Mercury: van laag naar hoog

  1. Nieuwschevron right
  2. Freddie Mercury: van laag naar hoog

Het is alweer 24 jaar geleden dat Freddie Mercury overleed. Een geweldige artiest die van alle markten en octaven thuis was. We nemen u mee van zijn laagste naar zijn hoogste noten.

'I'm Going Slightly Mad'

In 'I'm Going Slightly Mad' laat Freddie Mercury zien dat laag zingen geen probleem voor hem is. De videoclip is ook zeker de moeite waard om te zien met daarin de bandleden van Queen verkleed in gekke kostuums die nog gekkere dingen doen. Er komt zelfs nog een pinguin voorbij:

'Ride The Wild Wind'

'Ride The Wild Wind' is ook een nummer dat nog aardig laag is gezongen door Mercury. Het nummer is oorspronkelijk geschreven door Queen's drummer Roger Taylor en hij doet ook de achtergrondzang in het lied:

'We Are The Champions'

We gaan een klein toontje hoger met het nummer 'We Are The Champions'. Mercury schrijft het nummer voor Queen. Heel wat jaren na zijn dood wordt zijn nummer door onderzoekers het meest aanstekelijke deuntje uit de geschiedenis van de popmuziek genoemd:

'Bicycle Race'

We gaan nog een laatste toontje de hoogte in, want ook daar is Freddie Mercury goed in. Deze grote hit heeft hij voor Queen geschreven. Het nummer staat bekend om de 65 naakte vrouwen die op racefietsen door het Wimbledon stadium rijden.

'Bohemian Rhapsody'

In 'Bohemian Rhapsody' komt alles bij elkaar: hoog, laag, Mercury kan werkelijk alles met zijn stem en dat wordt in dit bijzondere nummer heel goed duidelijk. Rolling Stone Magazine plaatst Freddie Mercury niet voor niks op plek achttien van beste popzangers allertijden: