NPO Radio 5

Tekort aan seniorenwoningen

  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort aan seniorenwoningen

Nederland vergrijst snel en er dreigt een tekort aan seniorenwoningen te ontstaan. Liane den Haan van ouderenorganisatie ANBO is in gesprek met de politiek om een oplossing te vinden.

Vergrijzing

Nederland heeft te kampen met vergrijzing en dat gaan we ook goed merken volgens Liane den Haan, directeur van ouderenorganisatie ANBO. Volgens de directeur van de ouderenorganisatie dreigt er tegen 2020 een groot tekort aan seniorenwoningen te ontstaan in Nederland. "Gemeenten hebben daar gewoon geen zicht op", aldus Liane den Haan.

Kleinere gemeenten hebben het lastig

Het bouwen van nieuwe seniorenwoningen duurt langer, omdat deze woningen aan meer voorwaarden moeten voldoen volgens den Haan. Ondanks dat veel gemeenten de zorg aan huis inmiddels beter hebben geregeld, blijft het aanpassen van woningen uit. "Ouderen willen ook vaker blijven wonen", vertelt ze. Ze hebben een bepaald sociaal netwerk opgebouwd in hun omgeving.

Aanpassen van woningen

Het aanpassen van de huidige woning zou de beste oplossing zijn volgens de ANBO. Het aanpassen van woningen gaat ook sneller dan het bouwen van nieuwe woningen, maar voor kleinere gemeenten is het een lastig probleem, omdat ze vaak minder financiën ervoor hebben. Anderzijds mochten gemeenten dit in het verleden nog niet financieren en nu wel. Dit zal mogelijk nog tijd in beslag kunnen nemen voordat het daadwerkelijk overal is geregeld.

Zoeken naar een oplossing

De ANBO is nog steeds in gesprek met alle betrokken partijen en daar gaan ze ook zeker mee door, kan Liane den Haan ons verzekeren. Het probleem zal echter naar verwachting niet op korte termijn zijn opgelost, maar het blijft in het vooruitzicht.

Luister hier het hele gesprek met Liane den Haan terug:


Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 09.00 uur
Presentatie: Manuëla Kemp en Henk Mouwe