NPO Radio 5

Topsingles: Sultans Of Swing

  1. Nieuwschevron right
  2. Topsingles: Sultans Of Swing

Mark Knopfler, zanger van Dire Straits, ziet op een avond een band in een club een slecht optreden geven... Wie had gedacht dat de klassieker 'Sultans Of Swing' daaruit voort zou komen?

Echte mensen

Mark Knopfler schrijft, net zoals in bijvoorbeeld de single 'Money For Nothing', in zijn onbekende jaren graag over echte mensen in echte situaties. Volgens de overlevering wordt de eerste single van Dire Straits geboren in een bar in Ipswich. De niet zo fantastische band sluit hun optreden af met "Goodnight and thank you. We are the sultans of swing."

De namen die hij gebruikt zijn niet die van de inspirerende muzikanten: zo zijn "Guitar George" en "Harry" naar verluidt George Young en Harry Vander, van The Easybeats...


Droom-demo

Wanneer de band wat demo-banden opneemt is dit een van de 5 liedjes: voor een paar honderd pond opgenomen. Wanneer een Londens radiostation het lied oppikt, hebben de Dire Straits binnen de kortste keren een platencontract! 'Sultans Of Swing' is hun eerste single, in de herfst van 1978 piekt het lied op #10 in de Nederlandse Top 40. Meer kun je toch niet wensen van je eerste wapenfeit?


De allereerste opname

Op de B-kant van het schijfje stond 'Eastbound Train'... De onderstaande single is niet de single versie, maar wel hetzelfde lied, dat overigens de aller-allrerste opname van de band Dire Straits was! Vandaar de slechtere kwaliteit, maar niet minder leuk:

Top 200 van de Jaren Zeventig

Vindt u dat 'SUltans Of Swing' een plekje verdient in de Top 200 van de Jaren Zeventig op vrijdag 27 mei?

Laat dan uw stem achter voor Mark & zijn genoten!

STEM HIER >>