NPO Radio 5

Don Ceder: 'Ik wil daar zijn waar ik het verschil kan maken'

foto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Don Ceder: 'Ik wil daar zijn waar ik het verschil kan maken'

Opkomen voor mensen aan de onderkant heeft hij van kleins af aan meegekregen, hij groeit op in de Bijlmer, en ziet wat schulden, armoede en verslaving met mensen doet. Dat opkomen doet Don Ceder als advocaat en als politicus. Als kamerlid hoopt hij de regelgeving zo te veranderen dat de kleine man niet meer vermalen wordt. Maar raak je jezelf niet kwijt in de Haagse arena, dat is een van de vragen die langskomt in deze aflevering van Levensbepalend.

#28 - Don Ceder, advocaat en ChristenUnie gemeenteraadslid in Amsterdam - Het Ene Moment

Niet te combineren

'Als advocaat ben ik aan het afbouwen. Ik hoop dat ik vanaf april kamerlid ben. Dat valt niet te combineren met een drukke baan op het advocatenkantoor. Dat geldt ook voor de Gemeenteraad ook daar staat mijn opvolger Tjitske Kuiper al klaar. Dus daar vindt ook een overdracht in plaats. En langzamerhand begint de verkiezingskoorts ook toe te nemen dus de campagne neemt toe, vraagt meer tijd maar het is wel anders dan anders: het is digitaal.' Digitaal biedt ook wel kansen zegt Ceder: 'Je kan op meerdere plekken in korte tijd aanwezig zijn. We zullen creatief moeten zijn.'


Ceder wil het verschil maken

Ceder werd eerder ondervraagd door Elsbeth Gruteke, destijds in het programma Onderweg. Ceder zij toen 'Ik heb niet zoveel met politiek.' Nu een paar jaar later staat de advocaat hoog op de lijst voor de Christen Unie en moet het raar lopen dat Ceder de kamer niet gaat halen. 'Volgens mij heb ik dat inderdaad toen gezegd. En volgens mij zei ik ook dat ik het belangrijk vind om een stem te geven aan mensen wiens stem nauwelijks gehoord wordt. Dat maakte destijds ook de stap naar de politiek naast de advocatuur wilde maken. Ik ben mij meer gaan afvragen 'kan ik van toegevoegde waarde zijn in de Tweede Kamer, juist ook om geluiden van mensen die tussen wal en schip zitten, mensen met schulden maar ook als het gaat om wet- en regelgeving: de bijstand, de toeslagenaffaire, dat dat beter kan. Ik denk dat ik dit seizoen een belangrijke rol kan vervullen. Als ik dat gevoel niet had dan had ik die stap niet gezet. Ik heb steeds meer met politiek. Ik wil daar zijn waar ik het verschil kan maken.


De genade van God in muziek

Ceder is ook DJ in zijn vrije tijd. 'Ik draai met name op bruiloften, de kunst is om oud en jong op de dansvloer te krijgen.' Ceder neemt geen dansmuziek mee naar Levensbepalend maar een Gospelnummer 'Lord, your grace' (Heer uw genade). 'Als ik dit nummer hoor, waar ik ook ben. Moet ik altijd denken aan de genade van God en dat is gunst, dat is een bepaalde zegen wat je niet verdiend hebt. Soms voel ik mij ook zo. Soms voel ik dat wat ik heb meegemaakt, waar ik vandaan kom, wat ik nog steeds meemaakt dat ik een bepaalde zegen, ervaar en dat kan ik alleen maar toeschrijven aan de onverdiende genade van God. En dat geeft mij een bepaalde rust maar ook dankbaarheid.’

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over Don Ceder

Don Ceder werd geboren uit een Ghanese moeder en een Surinaamse vader. Opgegroeid in de Bijlmer. Werd advocaat en zette zich met name in voor mensen met schulden. In 2018 werd hij het eerste gemeenteraadslid voor de Christen Unie in de Amsterdamse Gemeenteraad. En nu staat hij op nummer vier van de lijst voor de Tweede Kamer verkiezing.

Gerelateerde podcast

Het Ene Moment

Het Ene Moment