NPO Radio 5

Hoe lang bestaat Teletekst nog?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe lang bestaat Teletekst nog?

In Belgi

Ruim 36 jaar op tv

België heeft per 1 juni 2016 afscheid moeten nemen van Teletekst. De Belgische nieuwszender VRT stelt als reden dat "Teletekst is ingehaald door andere nieuwswebsites en social media." Teletekst is ruim 36 jaar op de Vlaamse televisie geweest.

Terugloop bezoekers

Tijd Voor Max Radio belt met NOS Teletekst redacteur Peter Honings, want hoe groot is de kans dat Teletekst in Nederland zal verdwijnen? De Nederlandse variant van Teletekst bestaat al sinds 1 april 1980. In België startte de nieuwspagina een maand later. Honings legt de huidige situatie uit. "In België zijn ze gestopt, omdat ze zijn teruggezakt naar 100.000 unieke bezoekers. In Nederland kijken dagelijks 3,5 miljoen mensen naar Teletekst." In Nederland hoeven we voorlopig niet bang zijn dat Teletekst zal verdwijnen.

Rommelig

Waarom Teletekst in Nederland wel succesvol is gebleven en in België niet valt lastig te verklaren volgens Honings. "Er is geen internationaal onderzoek gedaan naar het gebruik van Teletekst." Het grootste verschil dat hij zelf kan opmerken, is dat de Belgische variant wat rommeliger is. "Bij ons is het helderder en overzichtelijker."

Succesvolle app

Dat in Nederland Teletekst nog niet is ondergesneeuwd door social media gebruik, valt mogelijk te verklaren aan de Teletekst app die ook aan populariteit lijkt te winnen. Met die app weet de Nederlandse variant zich ook te onderscheiden. "Teletekst is ook een rustpunt. Op nieuwssites heb je ook veel filmpjes, foto's en reclames. Hier is het heel simpel. Geen toeters en bellen."


Tijd Voor Max Radio
Ma t/m vr 18.00 - 20.00 uur
Presentatie: Henkjan Smits en Elles de Bruin