NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Homeward Bound'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Homeward Bound'

Een van de grootste stijgers in de Evergreen Top 1000 van 2020 heeft een beetje hulp vanuit Nederland gekregen.

foto: YouTube

Sounds Of Silence

De opnamesessie in New York voor de LP Sounds Of Silence is er voor 'Homeward Bound', maar ook 'I Am A Rock' en 'Richard Cory' op. Die laatste is de bewerking van een oud gedicht, geschreven door Edwin Arlington Robinson dat het verhaal vertelt van een ogenschijnlijk welgestelde heer die zichzelf uiteindelijk neerschiet...

Pech

'Homeward Bound' is geschreven door Paul Simon. Hij bedenkt het lied in Engeland, waar hij aan het begin van de jaren '60 woont. De folkmuziek 'scene' van New York beviel niet, dus hij vertrok naar Engeland, waar de mensen in Liverpool 'echt naar de muziek luisteren' in de pubs. "Ik herinner het me nog zo goed, het was een van de beste tijden van mijn leven", aldus Simon in een interview.

De single bereikt in ons land in 1965 de vierde positie in de hitlijst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nick & Simon

De zoektocht van het Volendamse zangduo naar hun helden werd verfilmd voor televisie en in 2020 genomineerd voor de Gouden Televizierring. Het duo bracht in hetzelfde jaar zelfs een door Simon & Garfunkel geïnspireerd album uit.

Hun 'Homeward Bound' heeft ongetwijfeld de liefde voor Simon & Garfunkels evergreen weer wat aangewakkerd:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reclame-effect

Ook kan hier de reclamebranche hebben geholpen: een spotje van de Nederlandse Spoorwegen, dat net na de Evergreen Top 1000 van 2019 verscheen, heeft dezelfde evegreen (gecovered) als soundtrack.

De NS maakte eerder ook gebruik van Billy Joels 'Piano Man' en Leonard Cohens 'Take This Waltz'.

Bonus

Kende je deze uitvoering van 'Homeward Bound' al? In het Amerikaanse programma Saturday Night Live kwamen Paul Simon en George Harrison samen voor een akoestisch duet: