NPO Radio 5

Moeten we bang zijn voor Lyme

  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we bang zijn voor Lyme

Het wordt warmer en dat betekent dat teken actief worden. Dokter Ted geeft advies in Tijd voor Max Radio wat te doen bij een tekenbeet.

Tekenbeet

Met het kwik dat stijgt, worden ook de teken weer actief. Teken zijn kleine spinnetjes die bacteriën bij zich kunnen dragen, waaronder de ziekte van Lyme. Dokter Ted geeft in Tijd voor MAX Radio uitleg over tekenbeten en wat je zou moeten doen. Ongeveer een op de vijf insectjes draagt de ziekte namelijk met zich mee. "Ze vallen op je, kruipen naar een warm plekje en het is nog maar de vraag of je het ziet", aldus de dokter.

Rode kring

Als je bent gebeten door een teek, dan houd je daar een rood kringetje aan over. "Soms merk je het niet eens": Teken kunnen namelijk op allerlei plekken voorkomen, ook waar je het niet zou verwachten. "Als je de teek binnen 24 uur weghaalt, dan is er nog geen probleem", verklaart hij. "De teek moet de bacterie overdragen en dat kost tijd."

Wat te doen?

Teken komen met name voor in bossen en grasvelden. Zowel mensen als dieren kunnen worden gebeten. Belangrijk is daarom dat je goed je kleren controleert nadat je in het bos bent geweest. "Als je bent gebeten kun je de teek het beste verwijderen met een tekenpincet of een tekenlusje. Simpelweg naar boven trekken is voldoende." Zo'n pincet of lusje kun je bij een drogist verkrijgen. Als je toch twijfelt hoe lang de beet er al zit, ga dan langs de huisarts en wacht er niet te lang mee. Een zware antibioticakuur zou in principe dan moeten helpen.

Luister hier het hele gesprek met Dokter Ted terug:


Tijd voor MAX Radio

Ma t/m vr 18.00 - 20.00 uur
Presentatie: Margreet Reijntjes en Henkjan Smits