NPO Radio 5

Parels uit de stemlijst: Kabouters

  1. Nieuwschevron right
  2. Parels uit de stemlijst: Kabouters

Naast hits van The Beatles, Cats en Stones zijn er ook 'verborgen' schatten te vinden in de stemlijst voor de Top 200 van de Jaren 60! Al eens gedacht aan 'The Laughing Gnome'?

David Bowie

De begin dit jaar overleden David Bowie brak door in de jaren '60. Waar hij in den beginne de artiestennaam 'Davy Jones' aannam, bleek deze te botsen met die andere Davy uit The Monkees: Bowie was geboren. Hij staat met 2 platen in de keuzelijst, om te beginnen met zijn -volgens velen- meesterwerk 'Space Oddity'.

Kabouter-stemmetje

Dit uiterst vreemde plaatje is wellicht geen klassieker, maar minstens net zo opvallend en tekenend voor de jaren '60. 'The Laughing Gnome' ofwel 'de lachende kabouter' zou volgens sommige bronnen geinspireerd zijn door Al Stewart's even gekke opname 'The Elf'. Het verhaal komt inderdaad inderdaad overheen, al missen we wat helium in de zangstem:

David Bowie kan op de opname zijn lach nauwelijks inhouden... Waarschijnlijk is dit te wijten aan de vervormde stem van geluidstechnicus Gus Dudgeon:

Laatbloeier

'The Laughing Gnome' is interessant genoeg in 1967 een flop: wanneer platenlabel Decca in 1973 besluit de single opnieuw uit te brengen, piekt hij uiteindelijk ook hier op de 19e plaats!