Naar homepage
NPO Radio 5

Queen in 5 Feitjes

  1. Nieuwschevron right
  2. Queen in 5 Feitjes

In '5 Feitjes' verzamelen we wekelijks 5 opmerkelijkheden rond een echte NPO Radio 5 artiest. Deze week: Queen.

Queen in 5 Feitjes

Farrokh Bulsara werd gepest

Freddie Mercury heet pas sinds 1972 Freddie Mercury. Hij veranderde zelf zijn naam, nadat hij in zijn tienerjaren te maken had gehad met raciale pesterijen. Zijn oorspronkelijke naam is Farrokh Bulsara. Mercury is van Perzische komaf.

May2

Het is een slimmerd, die May

Brian May is een geleerde meneer. Hij studeerde zowel astronomie als natuurkunde. Samen met zijn vader, die ingenieur was, bouwde hij zijn bekende rode gitaar (the ‘Red Special’), die hij al gebruikt sinds de middelbare school.

Band

Alle leden van Queen schreven liedjes

Alle vier Queen-leden schreven tenminste één van Queens hits. Omdat ze allemaal konden schrijven, is de sound van Queen erg gevarieerd.

Diana

Mercury was dikke maatjes met Diana

Freddie en Princess Diana hadden volgens velen een warme band. Het gerucht gaat dat ze ooit samen in een homobar zijn geweest, op verzoek van de prinses, die Freddie en zijn toenmalige vrienden voor de gelegenheid verkleedden als man. Niemand heeft de prinses ontdekt.

Fred

Freddies stem trilt het snelst

Onderzoekers vonden uit dat Freddie zijn stem op een bijzondere manier gebruikte. Ten eerste gebruikte hij waarschijnlijk zogenaamde boventonen, zoals Mongoolse keelzangers doen. Daarnaast had hij een uitzonderlijk snel vibrato (trillen van de stem). Zelfs de bekende operazanger Pavarotti was net iets trager met z’n trillers.