NPO Radio 5

Elvis Presley in 5 feitjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elvis Presley in 5 feitjes

Neeee, vijf feitjes zijn nooit genoeg om de King in te vatten. Maar draai het eens om: vijf leuke feitjes vinden over Elvis is een eitje!

Elvis' manager was Nederlands (en illegaal)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kort na Elvis' dood onthulde een journalist dat de manager van Elvis waarschijnlijk de Nederlander Dries van Kuijk zou kunnen zijn. Uiteindelijk bleek hij gelijk te hebben. Tom Parker/Dries van Kuijk vertrok op 18 jarige leeftijd hij illegaal naar Amerika. Hij werkte daar bij kermissen en begeleide een aantal country artiesten. In 1948 kreeg hij de eretitel 'kolonel'. Vanaf 1956 tot ver na Elvis' dood bleef Tom Parker manager. En dat allemaal op 50/50 basis.

Elvis trad 8 jaar lang niet live op

Tijdens Elvis' leven zijn er 31 speelfilms uitgekomen waarin hij de hoofdrol had. Tussen 1956 en 1959 waren dat er 4. De overige 29 films zijn allemaal in de periode tussen 1960 en 1969 gemaakt. Geen wonder dat Elvis geen tijd meer had voor live optredens.

De Russen gaven Elvis de schuld... van alles

In 1956 hield de toenmalige Sovjet Unie Elvis Presley persoonlijk verantwoordelijk voor wat er in hun ogen allemal mis was met de jeugd in de wereld en vooral in Amerika. De manager van Elvis reageerde hierop door buttons te laten maken met de tekst “Elvis for President”.

Elvis' vriendenclub heette 'Memphis Maffia'

(op de foto: Joe Esposito, één van de leden van de 'Memphis Maffia'.

Voor presley als enig kind waren vrienden erg belangrijk. Toen hij met zijn vaste vriendengroep uitstapte bij een hotel, gekleed in zwarte pakken, riep een journalist:"wie zijn ze, de maffia?' Een andere journalist pikte dat op en maakte er een krantenkop van. De naam was geboren.

Elvis had de zwarte band in Karate

De grootste hobby van Elvis was karate. Hij was daar al in de jaren '60 mee begonnen. In september 1974 bereikte hij de achtste graad zwarte band. Kracht had Elvis wel: in 1973 brak hij bij een karatedemonstratie in zijn hotelkamer de enkel van een vrouw!