NPO Radio 5

Erkenning Libanon-veteranen

  1. Nieuwschevron right
  2. Erkenning Libanon-veteranen

De Nederlandse overheid geeft eindelijk erkenning aan de Libanon-veteranen die PTSS over hebben gehouden aan hun dienstperiode. Tijd Voor Max Radio belt met veteraan Harry Bruggeling.

PTSS: "Er is weinig aan te doen"

Tussen 1979 en 1985 zaten ruim 9000 Nederlandse militairen in Libanon. De strijd was heftig volgens Libanon-veteraan Harry Bruggeling. Na ongeveer zes à zeven jaar begon de ellende. Hij heeft er een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over gehouden. "Er is weinig aan te doen", vertelde de veteraan. Hij heeft last van somberheid, gezondheidsproblemen en met name het vinden van rust. "Dat heb je levenslang."

Gevoel van erkenning

Na jaren getouwtrek met de overheid hebben de veteranen eindelijk hun gelijk gekregen. De regering gaat schadevergoedingen uitbetalen. "Het gaat om erkenning, maar ook financieel", legt Bruggeling uit die inmiddels weer in de ziektewet zit.

Schadevergoeding

"Een burger begrijpt vaak niet wat je als achttienjarige soldaat hebt meegemaakt." Niet elke veteraan komt in aanmerking voor de vergoeding. De overheid zal per zaak bepalen hoeveel vergoeding er wordt uitgekeerd.


Luister hier naar het hele gesprek met Libanon-veteraan Harry Bruggeling:


>> lees meer over de vergoedingen


Tijd Voor MAX Radio
Ma t/m vr 18.00 - 20.00 uur
Presentatie: Henkjan Smits en Margreet Reijntjes