NPO Radio 5

Wie waren de Dolle Mina's?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie waren de Dolle Mina's?

De Dolle Mina's waren het gezicht van de feministische golf in de jaren zeventig. Wekker-Wakker! belde met voormalig hoofdredactrice van het feministische maandblad Opzij, Cisca Dresselhuys.

Tweede feministische golf

De Dolle Mina's deden hun eer aan volgens Cisca Dresselhuys. De Dolle Mina's stonden aan de voet in de jaren 70 van de tweede feministische golf in Nederland. "Hun naam kwam van Mina Kruseman, een van de feministes uit de eerste feministische golf", vertelt Dresselhuys in Wekker-Wakker! "Zij waren er vooral voor om het feminisme een gezicht te geven."

Actieve strijd

De mensen in Nederland waren vrij geschrokken van de acties. De Dolle Mina's waren actief met het voeren van hun strijd. "Bij het Stadhuis in Amsterdam toen een jong stel getrouwd was, vroegen ze aan haar of het wel verstandig was om te trouwen. Je geeft je als vrouw over aan de man." De vraag is of de mensen dit wel wilden horen, volgens Dresselhuys.

Baas in eigen buik

Destijds werkte Dresselhuys voor de krant Trouw en heeft veel over de emancipatie geschreven. "Je ging toch wel altijd de diepte in." Een bekende actie die Dresselhuys noemt is 'Baas in eigen buik' over de legaliseren van abortus. "De Dolle Mina's wilden vooral shockeren." Vandaag de dag is er altijd nog wel werk voor de emancipatie volgens de journaliste.

Luister hier het hele gesprek terug met Cisca Dresselhuys over de Dolle Mina's:

Wekker-Wakker!
Ma t/m vr 06.00 - 10.00 uur
Presentatie: Manuëla Kemp en Henk Mouwe