NPO Radio 5

In memoriam: Zangeres Zonder Naam

  1. Nieuwschevron right
  2. In memoriam: Zangeres Zonder Naam

Op 23 oktober 1998 is Mary Servaes, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam overleden. We eren haar met een aantal muzikale hoogtepunten uit haar carri

Rietje

Het is 5 augustus 1919 als Mary Servaes als Rietje Bey wordt geboren in Leiden. Als ze drie jaar is, breekt Mary haar heup na een nare val. Het herstel van de breuk gaat niet voorspoedig en uiteindelijk duurt het 10 jaar voordat het weer genezen is. Ze blijft er wel de rest van haar leven last van houden. Als ze in Maastricht bij haar broer woont treedt ze vaak op.

Johnny Hoes

In 1957 wordt ze ontdekt door Johnny Hoes, waarna ze haar eerste singel 'Kindergebed' uitbrengt. Vele grote hits volgen, maar 1975 is het jaar wanneer ze op een vervelende manier breekt met Johnny Hoes. In 1987 neemt de Koningin van het Levenslied afscheid en zingt ze een prachtig lied dat haar carrière goed samenvat.

Mexico

Mary Servaes begint met en release van de Franse versie van het nummer en als ze merkt dat het goed aanslaat brengt ze het nummer in het Nederlands uit. Het wordt haar grootste hit. Als het WK in Mexico wordt georganiseerd, brengt ze 'Mexico' opnieuw uit. Dit zorgt ervoor dat ze een veel jongere doelgroep aantrekt dan ze tot dan toe heeft. Er volgen dus vele optredens in discotheken.

Paradiso

In 1986 geeft Mary Servaes een legendarisch optreden in Paradiso, waar ze al haar grote succesnummers zingt die later ook op LP worden uitgebracht. Het concert noemt ze één van de hoogtepunten uit haar carrière. Tijdens het optreden wordt ook het nummer 'Mexico' voor de derde (!) keer opgenomen.

Afscheid

Op 31 december 1987 neemt Mary Servaes afscheid van haar fans. In Tilburg is een groots concert georganiseerd, dat ook op televisie wordt uitgezonden. Ze zingt zelf haar eigen nummers, maar ook tientallen artiesten eren haar op de bühne. Ze wil graag gaan genieten van haar oude dag en samen met haar man Jo Servaes nog leuke dingen doen.

Toch nog een laatste hit

Helaas komt in 1990 Jo Servaes te overleiden en dan ziet haar oude dag er niet meer zo uit als dat ze hem voorgesteld had. Ze gaat weer zingen en brengt voor de allerlaatste keer nog een nummer uit. Het kan ook niet anders dan dat 'Eenmaal In Je Leven' een grote hit wordt.