NPO Radio 5

Pinball Wizard: kennismaken met Tommy

  1. Nieuwschevron right
  2. Pinball Wizard: kennismaken met Tommy

De gehele rockopera zou pas in mei op album verschijnen maar eerst was daar 'Pinball Wizard'!

De single 'Pinball Wizard' kwam op 7 maart 1969 uit.

Tommy

Bedenk het maar: De rockopera heeft een uniek verhaal, namelijk rondom een doofstomme jongeman met een zware jeugd die tot ongelofelijk talent op de flipperkast uitgroeit en daarmee beroemd wordt!

Gitarist Pete Townshend was de drijvende kracht achter het dubbelalbum, dat tussen september 1968 en maart 1969 werd opgenomen. Naar verluid zat het idee zo in Townshend's hoofd dat de rest van de band er lange tijd geen duidelijk beeld van had...

Singles

Uit het album verschenen verschillende singles, waaronder de 'Tommy Overture' (ook bekend als de openingstune van de Top 2000) en 'See Me, Feel Me' -niet onder die titel op het album te vinden-.

Woodstock

'Pinball Wizard' bereikte de #12 in de Nederlandse hitlijsten. Bekijk hieronder een van de bekendste live versies van 'Pinball Wizard', op het festival Woodstock:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De film

In 1975, nadat Tommy ook al in theaters was opgevoerd, verscheen de film, met Roger Daltrey in de hoofdrol. De film zat vol met beroemde acteurs en muzikanten o.a. Elton John, Tina Turner, Ronnie Wood en Eric Clapton. De rolprent werd geproduceerd door Robert Stigwood (ook manager van de Bee Gees).

In de film voert Elton John 'Pinball Wizard' uit... Zijn versie verscheen ook op single maar kwam in ons land niet verder dan de Tipparade:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.