NPO Radio 5

In memoriam: Arthur Conley

  1. Nieuwschevron right
  2. In memoriam: Arthur Conley

Op 17 november 2003 is Arthur Conley overleden. In 1967 danst iedereen mee op zijn grootste hit 'Sweet Soul Music'. Een nummer dat zijn leven veranderde.

Arthur en Otis

Hij schrijft 'Sweet Soul Music' samen met Otis Redding. Het verhaal begint allemaal als Arthur Conley als zanger van Arthur and the Corvets 'I'm A Lonely Stranger' uitbrengt. Otis Redding hoort het nummer en is meteen enthousiast. Het wordt opnieuw uitgebracht onder het platenlabel van de zanger. Tot dan toe hebben de twee elkaar nog nooit ontmoet, maar in 1966 komt het er eindelijk van. Een ontmoeting die het leven van Conley compleet verandert.

Gemis

Otis Redding leert Athur Conley het vak en samen gaan ze aan het schrijven. Ze herschrijven het nummer 'Yeah Man' van Sam Cooke. Het resultaat is 'Sweet Soul Music'. De twee zijn hele goede vrienden geworden en als Otis plotseling komt te overlijden tijdens een vliegtuigcrash, komt Conley er nooit helemaal meer overheen.

Ruurlo

Hij blijft nog wel even toeren, maar vestigt zich later in Amsterdam waar hij zich onder een andere naam nog wel bezig houdt met muziek. In 1981 verhuist hij naar het dorpje Ruurlo waar Conley opkomende bandjes helpt met promoten. Op 17 november 2003 overlijdt hij op 57-jarige leeftijd aan kanker.