NPO Radio 5

Vijf weetjes: 'Georgia On My Mind'

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf weetjes: 'Georgia On My Mind'

Op 14 november 1960 staat Ray Charles aan de top van de Amerikaanse hitlijsten met zijn nummer 'Georgia On My Mind'. Dit is de eerste in een rij van drie Amerikaanse nummer

Het origineel

De eerste keer dat het nummer is opgenomen is 30 jaar eerder in 1930 door Hoagy Carmichael en Stuart Gorrell. Carmichael neemt het nummer op met een groot orkest. Het nummer is evele malen gecoverd, waaronder de versie van Ray Charles.

Waar gaat het over?

Over het onderwerp van het nummer bestaat enige twijfel. Gaat het nu over de Amerikaanse staat Georgia of over een vrouw? Carmichael en Gorell wonen allebei niet in Georgia, maar de zus van Carmichael heeft wel die naam. Ray Charles komt overigens oorspronkelijk wel uit Georgia.

Chauffeur

Het is niet zijn manager, de platenmaatschappij of de zanger zelf die bedenkt om het nummer te coveren. De chauffeur van Ray Charles geeft hem de tip, omdat hij het nummer maar blijft zingen als ze samen in de auto zitten. Zeker een goede tip van de chauffeur.

Georgia

Het mag misschien wel onduidelijk zijn waarover het nummer precies gaat, maar in 1979 wordt het officieel tot het liedje voor de staat Georgia uitgeroepen. Het is ook door Ray Charles dat de connectie met de staat wordt gemaakt.

Grammy's

Het nummer zelf is maar liefst goed voor twee Grammy's, namelijk die voor het beste mannelijke vocale nummer en die voor de beste popsong. Het album waarop het nummer staat krijgt een Grammy voor het album met de beste mannelijke vocale nummers.