NPO Radio 5

Kraamkamer voor een supergroep

  1. Nieuwschevron right
  2. Kraamkamer voor een supergroep

In de jaren '60 maakten we kennis met de eerste supergroep: Crosby Stills, Nash & Young. Gevormd uit aan een kant Buffalo Springfield en aan de andere kant The Hollies...

Het is 3 maart 1966: Stephen Stills, Neil Young en Jim Messina richten In Los Angeles met Bruce Palmer en Dewey Martin de band Buffalo Springfield op... Alleen gaan ze nog even door het leven als "The Herd" De mannen komen zelf uit Texas, Californië en Canada.

Waar komt de naam vandaan?

Een 'Buffalo-Springfield Roller Company' stoomwals die voor het huis stond waar Stills en Furay logeerden was aanstichter van de uiteindelijke naam. Maar goed ook, want er was al een bandje genaamd The Herd in Engeland...

De muziek

De band brengt in zo'n anderhalf jaar tijd 3 albums uit: Buffalo Springfield (1966), Buffalo Springfield Again (1967), Last Time Around (1968). Hierop zijn de klassiekers 'For What It's Worth' en 'Expecting To Fly' te vinden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het einde

In 1968 is het over voor de band, en dit komt door een aantal zaken: Om te beginnen wordt Dewey Martin opgepakt en het land uitgezet vanwege een illegaal zakje cannabis... In de daaropvolgende maanden treedt de band in verschillende samenstellingen op, met onder meer David Crosby. Ondertussen maken Neil Young en Stephen Stills geregeld ruzie... Na de terugkeer van Dewey is de band echter nooit meer hetzelfde.

Allemaal verbonden

Uiteindelijk zullen Stephen Stills en de uiteindelijk met Stills weer 'bevriende' Neil Young met David Crosby en Graham Nash -voorheen lid van The Hollies- de eerste supergroep vormen: Crosby, Stills, Nash & Young!

Bekijk hieronder een schema waarin je grofweg kunt zien hoe de artiesten rondom Buffalo Springfield en de Hollies bij allerlei andere muzikale projecten betrokken zijn geweest... Indrukwekkend!