NPO Radio 5

Het verhaal van: Sgt. Pepper's

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van: Sgt. Pepper's

Het Theater van het Sentiment ging naar 1967, onder meer het jaar waarin Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band uitkwam. Het album met die opvallende hoes. Wat is het verhaal erachter?

Voor de platenkoper

Voor Sgt. Pepper's wilden The Beatles extra uitpakken: 'Wij spendeerden vroeger ook ons weinige geld aan albums. Daarom wilden we echt iets moois maken voor onze kopers', aldus Paul McCartney.

En dat deden ze.

Bont gezelschap

Op de albumcover vind je maar liefst 62 beroemdheden. Mae West en Marlene Dietrich, maar ook Albert Einstein en Adolf Hitler staan afgebeeld.

Op verzoek van George Harrison staan er ook enkele Indiase goeroe's op en de wassen beelden van The Beatles (links voor) zijn geleend van Madame Tussauds.

Weigeraars

The Beatles moesten aan iedereen die ze op de cover wilden plaatsen toestemming vragen, en niet iedereen zei 'ja'. Volgens George Harrison onder andere omdat ze zichzelf 'geen lonely heart' vonden.

De kunstenaars

De artistieke leiding over het project was uitbesteed aan Jann Haworth en Peter Blake. Zij wonnen voor het album een Grammy Award voor beste album cover.

Hieronder zie je het kunstenaarsduo in hun huis destijds, in de foto eronder werken ze aan Sgt. Pepper's.

Nederlands ontwerp

Ontwerpgroep 'The Fool' uit Nederland zou aanvankelijk het binnenwerk van de hoes ontwerpen. The Beatles waren zelf enthousiast, maar uiteindelijk werd gekozen voor portretfoto's van The Beatles zelf. John Lennon nam het ontwerp van the Fool mee naar huis en hing het aan zijn muur.

Het ontwerp van 'The Fool':

De uiteindelijke Sgt Pepper's spread:

De fotograaf

De fotograaf die de legendarische foto nam, tenslotte, was Michael Cooper. Op de foto hieronder zijn zoon, Adam.