NPO Radio 5

Hoe zit dat eigenlijk met heimwee?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zit dat eigenlijk met heimwee?

Bij heimwee moet u misschien al snel aan kleine kinderen denken, maar de meerderheid van de volwassenen heeft ook last van deze kwaal.

Liefdesverdriet

De zomer is voorbij, de tijd waarin de meeste mensen vertrekken naar een ver oord om aan het strand van de zon te genieten. Maar hoe werkt dat precies als u heimwee heeft? Ad Vingerhoed, hoogleraar in emoties en welbevinden vergelijkt het met liefdesverdriet: "Je hebt last van dezelfde verschijnselen als bij liefdesverdriet. Je bent depressief, lusteloos, je hebt geen honger, huilt veel en trekt je terug."

Waar ligt het aan?

Of u wel of geen heimwee krijgt hangt af van een aantal factoren. "Het kan genetisch bepaald zijn, maar ook de persoonlijkheid is hierbij belangrijk. Bent u vaak somber dan heeft u meer kans om heimwee te krijgen. Ook de mensen die sociaal minder vaardig zijn hebben een grotere kans op heimwee.

Honden en katten

Een psychiater beschreef ooit eens het verschil tussen twee verschillende soorten heimwee. "Er bestaat honden- en kattenheimwee. Honden zijn gehecht aan mensen. Als u deze vorm van heimwee heeft mist u de mensen die nog thuis zijn en daarom wil u het liefst thuis blijven. Bij kattenheimwee wordt er meer gehecht aan de omgeving. Heeft u hier last van dan mist u de eigen woonplaats of het huis heel erg", aldus Vingerhoed.

Luister het fragment terug voor een oplossing tegen de heimwee:


Wekker-Wakker!
Presentatie: Manuëla Kemp & Henk Mouwe
Ma-vr 06:00 - 10:00