NPO Radio 5

Over The Rainbow als droom

  1. Nieuwschevron right
  2. Over The Rainbow als droom

Op 28 juli 1939 werd 'het beste liedje van de 20e eeuw' op plaat gezet. De jonge Judy Garland wist met haar stem de tijdsgeest van de Depressie en bijbehorende fragiele dromen te vangen.

Voor de film

Harold Arlen en Yip Harburg schrijven samen voor de film het lied, naar aanleiding van hun eerdere hits 'It's Only A Paper Moon' en 'Brother, Can You Spare A Dime', hieronder vertolkt door Bing Crosby in 1932:

Crisis

De meest succesvolle liedjes van Arlen en Harburg hebben een sterk melancholische inslag. Zo ook 'Over The Rainbow', in de film symbool voor Dorothy's ontsnapping aan een grimmige realiteit. In de jaren '30 was de Grote Depressie in de Verenigde Staten een vernietigende kracht, goed voor talloze gebroken dromen. Wellicht was de droom van The Wizard Of Oz ook daarom zo populair...

Overladen met eer

Judy Garland neemt 'Over The Rainbow' in oktober 1938 voor het eerst op, ze is dan pas 16 jaar. Het lied zou in 1939 een Oscar winnen voor het beste filmliedje. De Recording Industry Association of America heeft de ballade jaren later uitgeroepen tot het 'beste liedje van de 20e eeuw', ook het Amerikaans Filminstituut riep het lied uit tot 'het mooiste lied uit 100 jaar film'.

Covers

Glenn Miller, Eric Clapton en Tony Bennett zijn maar twee van de vele artiesten die het ook vertolkten. Beluister ze in Spotify!

Judy Garland zelf zou het lied tot aan haar dood in 1969 meedragen en zingen: