NPO Radio 5

Me And Bobby McGee

  1. Nieuwschevron right
  2. Me And Bobby McGee

In 1970 duikt Janis Joplin in Hollywood de studio in om 'Me & Bobby McGee' op te nemen. Het is een cover van Kris Kristofferson.

foto: YouTube

Korte flirt

Later beroemd zanger & acteur Kris Kristofferson is net aan het doorbreken wanneer hij Janis ontmoet in een bar in New York. Er is een duidelijke chemie tussen de twee, en het kortstondinge stel feest een aantal weken flink door.

De hit 'Me & Bobby McGee', geschreven door Kristofferson met Fred Foster is dan al een hitje geweest dankzij country zanger Roger Miller:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Versies

Ook Kris heeft zelf heeft het liedje opgenomen, dat iets anders klinkt dan Miller's versie. Andere covers zijn van Gordon Lightfoot, Kenny Rogers en Olivia Newton-John. In een interview verklaarde Kristofferson dat het gevoel van een film hem inspireerde: "op de een of andere reden dacht ik aan de film La Strada van Frederico Fellini bij het schrijven."

Overlijden

In de weken dat Kristofferson & Joplin met elkaar optrekken, begint het hem te dagen dat Janis 'Me & Bobby McGee' ook goed zou kunnen vertolken. Het is echter pas na haar dood in oktober dat Kris haar opname voor het eerst hoort, en het breekt zijn hart: ze hebben het nog geen maand daarvor over zelfmoord gehad. "Ik heb het lied vervolgens keer op keer geluisterd zodat ik het zou kunnen horen zonder te huilen".

Hij denkt sinds die dag "alleen nog maar aan Janis" bij het zingen van 'Me & Bobby McGee'...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.